7 tips om je perfect voor te bereiden op een functioneringsgesprek

25/11/2019

Het is weer die tijd van het jaar dat de functioneringsgesprekken eraan komen. Vraag: hoe kan je je nu het best voorbereiden om dergelijk functioneringsgesprek tot een succes te maken?

Beoordeel globaal hoe jij je in je job voelt

Het is belangrijk dat jij kan benoemen hoe jij je voelt in je job, je team en het bedrijf waar je aan de slag bent. Wanneer jij dat niet kan, waarom zou iemand anders dan wel kunnen. Dat je hierop een duidelijk antwoord hebt, is de basis van een goed functioneringsgesprek.

Geef aan of je waar je op termijn naartoe wil met je job

Vind je het ondertussen welletjes geweest met je job en kijk je uit naar een promotie of interne wissel naar een andere job? Dan is een functioneringsgesprek het ideale moment om dat naar voren te brengen. Ben je tevreden met wat je hebt, ook goed. Dan mag je dat uiteraard ook melden. Heb je carrièredoelstellingen, zorg dan dat deze helder, meetbaar en realistisch zijn. Indien je bijkomende opleidingen wil, geef dat dan ook aan tijdens jouw functioneringsgesprek. Een ideaal moment om één en ander op dat vlak te formaliseren.

Probeer uit te vinden wat jouw collega's, bazen,... van jou vinden

Niets beter dan tijdens een functioneringsgesprek even te polsen wat jouw collega's/baas/... ervan vinden om met jou samen te werken. Hier kan je wat van leren. Krijg je puntjes van kritiek, neem ze dan zeker mee. Ben je het er niet mee eens, laat dat dan uiteraard ook weten.

Leg de nadruk op dialoog

Een functioneringsgesprek is tweerichtingsverkeer. Er gewoon gaan bijzitten voor spek en bonen levert noch voor jou noch voor jouw gesprekspartner iets zinvols op. Samen praten over jou, je job en je toekomstperspectieven doet wonderen.

Wees voorbereid

Hou tijdens het jaar ergens wat compacte notities bij van de dingen die je tijdens je functioneringsgesprek kwijt wil. Dat zal het je een stuk makkelijker maken in de aanloop naar jouw functioneringsgesprek. Voeg aan die notities eveneens je concrete verwezenlijkingen toe en de pijnpunten die je ervaart in je job. Zo, nu ben je grondig voorbereid.

Lucht dingen die je dwars zitten

Een functioneringsgesprek is een formeel moment om zaken te melden die je storen op de werkplek. Dat kunnen bepaalde manieren van werken zijn, de manier waarop je in de groep staat, maar ook bijvoorbeeld het gebrek aan communicatie. Doe dat op een positieve, opbouwende manier en speel altijd op de bal, nooit op de persoon.

Vraag wat ervan jou wordt verwacht tot het volgende functioneringsgesprek

Wanneer je niet weet waar je naartoe moet in je job, kan je daar ook niet naartoe werken. Vraag dan ook feedback over de verwachtingen van je bedrijf. Zo besteed je geen tijd aan onnuttige inspanningen en kan je je volop concentreren op wat wel van jou wordt verwacht.

Pascal Dewulf

Deel met anderen