Op welk punt sta jij in je huidige job?

Elke job verloopt in verschillende fases. Op welk punt sta jij in je huidige baan? En waar zou je eigenlijk moeten staan?

Kennismakingsfase

Laten we onze job eens vergelijken met het verkeer. Bij elke nieuwe baan voelen de eerste dagen aan alsof je met een huurwagen wordt losgelaten in het spitsuur van New York. Gaat het om je allereerste baan ooit, maak er dan maar Mexico-City van. Er komen zoveel nieuwe indrukken en prikkels op je af, dat je je daar zonder veel nadenken moet insmijten. Dit is de kennismakingsfase.

Opleidingsfase

Tijdens het eerste halfjaar tot jaar zit je in de ‘leermodus’ en ben je nog lang niet toe aan een verdieping van je job. Elke situatie is uiteraard anders, maar algemeen nemen we aan dat het ongeveer drie maanden duurt vooraleer je je op je gemak voelt op je nieuwe werk, in je nieuwe functie, tussen je nieuwe collega’s. Vervolgens heb je nog enkele maanden nodig om je volledig in te werken in je job. Je leert de trucjes achter de softwareprogramma’s kennen, je hebt je belangrijkste zakelijke klanten al meerdere keren ontmoet, enzovoort. Dit is de opleidingsfase.

Verdiepingsfase

Heb je deze periode achter de rug, dan begint het stilaan te kriebelen om de finesses van je baan in de vingers te krijgen. Je hebt al eens zin om af te wijken van je vertrouwde pendelroute en een onbekende weg in te slaan. Welkom in de verdiepingsfase, de meest boeiende tijd in je carrière. Nog elke dag leer je dingen bij en tegelijk voel je je expertise groeien. Waar jij nog niet zo lang geleden werd rondgeleid als newbie, ben jij nu zelf diegene die de stagiair uitleg mag geven. Je slaagt er steeds beter in om essentie van detail te onderscheiden en wint daardoor tijd om je te verdiepen in je job. Het is daar, onder de oppervlakte, dat de interessantere taken verborgen liggen. De gemotiveerden en de gelukkigen slagen erin om hun hele loopbaan in deze fase door te brengen, omdat ze zichzelf blijven prikkelen met nieuwe functies of omdat ze stelselmatig opklimmen. Dit zijn de chauffeurs die zweren bij een handgeschakelde versnellingsbak. Omdat ze dan moeten blijven ‘werken’ achter het stuur en zo meer rijplezier ervaren.

Stagneringsfase

Andere chauffeurs beginnen na een tijdje op automatische piloot te rijden. In je werk heet dit ook wel de stagneringsfase. Je job boeit je niet meer zoals in het begin. Je voelt de motivatie op sommige dagen afnemen, terwijl ze er op andere dagen wel nog is. Moet je dan meteen van job veranderen? Zeker niet. Je kan heel wat dingen ondernemen om je werk toch weer te ‘pimpen’. Vergroot je netwerk, vraag je baas om meer verantwoordelijkheid, ga gewoon voor die promotie, doorbreek je dagelijkse routine. Iedereen kent weleens een offday op het werk. Bekijk dus goed voor jezelf of het om een onschuldige stagnering gaat, of dat je echt bent uitgekeken op je baan.

Gerlinde De Bruycker