Hier kan je voortaan terecht met je consumptiecheques

Vanaf 1 augustus eerstkomende kan je de consumptiecheques die je werkgever je geeft wellicht bij meer handelszaken besteden dan wat op dit moment het geval is. Waarom is dat zo en wat moet je daarvan weten?

Huidige regeling

Als je werkgever je consumptiecheques geeft, kan je die op dit moment nog voor niet al te veel zaken gebruiken.

Je kan er enkel mee betalen in horecazaken en in culturele inrichtingen die erkend, goedgekeurd of gesubsidieerd zijn door de bevoegde overheid. Bovendien kan je ze gebruiken bij bepaalde sportverenigingen en bij bepaalde kleinhandelszaken die verplicht langer dan één maand gesloten zijn geweest en die goederen of diensten aanbieden aan de consument (niet online of vanop afstand). Bovendien moet de handelszaak in kwestie de cheques ook nog willen aanvaarden.

Wat wijzigt er?

Binnen de regering is er een akkoord om je vanaf 1 augustus 2021 toe te laten je consumptiecheques in meer handelszaken te gebruiken dan nu het geval is. Zo zal je die kunnen gebruiken bij kleinhandelszaken die fysiek goederen verkopen of die bepaalde herstellingen voor jou doen. Je zal de cheques integendeel niet kunnen gebruiken om daar online aankopen mee te doen. De regering wil nu eenmaal dat het geld van de cheques besteed wordt in de eigen economie.

Je zal de consumptiecheques verder ook kunnen gebruiken in wellnesscentra, bioscopen, bowlingzalen, zwembaden en fitnesscentra. Verder kan je er ook mee terecht in schoonheidssalons, pedicurezaken, nagelsalons, massagesalons, kapperszaken en zelfs bij tatoeage- en piercingsalons. Je zal de cheques verder onder andere ook kunnen gebruiken in rijscholen.

Wat er niet wijzigt is dat je met de cheques enkel terecht kan in handelszaken die ze ook effectief willen aanvaarden. Een handelszaak is dus niet verplicht om zo’n cheques te aanvaarden.

Langer geldig

De consumptiecheques die je nu al kreeg en die je nog niet besteedde zouden bovendien ook langer geldig blijven. Meer bepaald zou dat het geval zijn tot einde 2022. Je zou dus wellicht nog zowat anderhalf jaar de tijd hebben om de cheques te besteden.

Jan Roodhooft, advocaat