Postcoronaleven: het thuiskantoor als extralegaal voordeel

De coronacrisis heeft heel wat teweeggebracht, ook op het vlak van hoe we omgaan met leven en werken. Structureel thuiswerk is alvast aan een stevige opmars bezig. Misschien is het tijd voor jouw baas om nog een stapje verder te gaan en een thuiskantoor als extralegaal voordeel aan te bieden. Hot or not?

Tuinkantoor

Sinds de coronacrisis zie je ze steeds vaker opduiken: compacte buitenunits voor in de achtertuin (die daarvoor trouwens helemaal niet zo groot hoeft te zijn) en waar je je kan afzonderen. Perfect als satellietkantoor waar je in alle rust productief kan bezig zijn. Voordien was er al eens een enkeling die het erop waagde om dergelijke constructie in de tuin neer te planten. De coronacrisis heeft van thuiswerken echter het nieuwe normaal gemaakt. Daar is het momentum dus voor een tuinkantoor voor iedereen.

Niet zo gek

Een niet zo gek idee: een (uit de kluiten gewassen) bedrijfswagen inruilen voor een kleiner model en met de uitgespaarde centjes zo’n thuiskantoor op je gazon neerpoten. Je baas heeft er nog nooit van gehoord? Geen probleem, er moet iemand de eerste zijn. Ga hem of haar dan ook gerust vinden en doe een voorstel. Zoals wel al eens vaker wordt gezegd: een ‘neen’ heb, een ‘ja’ kan je krijgen. De argumenten? Honderden uren file per jaar die je kan vermijden. Dat zijn uren dat je voor je baas aan de slag kan zijn. Als dat geen snoeihard argument is? Wanneer je thuiswerkt, ben je bovendien verzekerd van de nodige rust die essentieel is om je te focussen. Daarnaast hou je werk en privé echt netjes gescheiden. Nog zo’n productiviteitsbooster. En het milieu Tja, dat is met je thuiskantoor al helemaal een binnenkopper.

Kiezen of delen

Moet dat een arm en been kosten? Helemaal niet. Voor de goedkoopste modellen (voornamelijk houten exemplaren met standaardafmetingen) hoef je misschien zelfs niet te beknibbelen op je wagen. Weer een argument om je baas te overtuigen. Uiteraard zijn er ook heel wat andere modellen tot complete prefabunits afgewerkt met premiummaterialen. Daar hangt uiteraard een stevig prijskaartje aan vast. Zo eindig je misschien met een fiets in plaats van een wagen. Waarom niet? Aan jou de keuze. Pak je het slim aan, dan moet het dus niet altijd kiezen of delen zijn.

Creatief en innovatief

Indien je misschien nog een laatste zetje moet hebben: de Belg is gek op extralegale voordelen. Waarom daar dan niet eens creatief en vooral innovatief mee omspringen? Aangenomen dat jouw baas positief staat tegenover het idee van zo’n thuiskantoor, zullen je collega’s snel in je kielzog volgen om ook hun thuiskantoor op poten te zetten.

Pascal Dewulf