
7 dingen die je moet weten over flexi-jobs in 2018
18/12/2017
18/12/2017
Vanaf begin volgend jaar wordt het systeem van flexi-jobs grondig uitgebreid. Oorspronkelijk was het bedoeld om bij te klussen in de horeca omdat daar nu eenmaal een grote nood heerst aan personeel. Dat verandert dus vanaf 2018.
Je kan een flexi-job uitoefenen wanneer je al aan het werk bent, minstens 4/5 van een voltijdse job.
Horeca, bakkerij, zelfstandige kleinhandel (kruidenier, slagerij, schoenenwinkel, ...), supermarkten, middelgrote levensmiddelenbedrijven (productie van bijvoorbeeld vleeswaren, ...), kapsalons, schoonheidsinstituten, ...
De periode waarin je als tijdelijke leerkracht tijdens de zomervakantie een uitgestelde bezoldiging of een werkloosheidsuitkering van de RVA geniet, zal worden gelijkgesteld met gewerkte dagen. Zo kan je van april tot en met juni van het volgende jaar ook met een flexi-job werken.
Het systeem van flexi-jobs wordt vanaf 2018 uitgebreid naar gepensioneerden. De regel van het moeten hebben van een 4/5 voltijdse job gaat voor hen niet op.
Dat is alvast goed om weten. Daar wordt je loonzakje dus weer een stukje groter van.
Het volledige flexi-loon dat je verdient, is vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Je baas betaalt wel een bijzondere werkgeversbijdrage van 25% aan de RSZ.
Net zoals in elk andere job ben je met een flexi-job gebonden aan een arbeidsovereenkomst, in dit geval een flexi-jobarbeidsovereenkomst. Die flexi-jobarbeidsovereenkomst zelf is voor bepaalde tijd. In die overeenkomst zal je de meeste bepalingen vinden die in een klassieke arbeidsovereenkomst ook te vinden zijn. Bij gebruik van variabele werkroosters zijn er wel soepelere regels van toepassing.
Pascal Dewulf