Een derde meer flexi-jobbers dan vorig jaar: deze 6 dingen moet je weten over een flexi-job

Steeds meer Belgen kiezen voor een flexi-job. Ten opzichte van vorig jaar valt een stijging op te tekenen van 30% (tot bijna 105.000 flexi-jobbers). Het blijkt dus een erg aantrekkelijke formule om een extra centje bij te verdienen. Deze zes dingen weet je best alvorens je er ook zelf aan begint.

Je hebt heel wat beroepsmogelijkheden

De meeste flexi-jobbers zijn aan de slag in de horeca. Dat komt omdat het flexi-jobsysteem initieel gericht was op het invullen van het personeelstekort in de horeca. Sinds 2018 kwamen daar andere sectoren bij zoals kleinhandel, warenhuizen, bakkerijen, kappers en bijvoorbeeld ook middelgrote levensmiddelenbedrijven. Nu wordt er eveneens met het idee gespeeld om flexi-jobs te organiseren in het onderwijs. Beroepsmogelijkheden genoeg dus.

Het is helemaal officieel

Het is niet zo dat je met een flexi-job ook een flexi-overeenkomst hebt met je baas. Dat betekent dat je een arbeidsovereenkomst sluit met je baas voor bepaalde duur en voor een duidelijk omschreven activiteit. Dat mag mondeling of schriftelijk. Best is om een schriftelijke overeenkomst te maken. Voor je flexi-job ontvang je vervolgens een uurloon. Daarin zit ook het flexi-vakantiegeld inbegrepen.

Brutoloon = nettoloon

Wanneer je bijklust in een flexi-job, betaal je op die extra inkomsten geen belastingen of sociale bijdragen. Het brutoloon is dus het nettoloon. Bovendien bouw je als flexi-jobwerknemer ook sociale rechten (werkloosheidsuitkering, pensioen, vakantie…) op.

Je diversifieert

E is in principe geen beperking op het aantal flexi-jobs dat je doet, noch op de uren, noch op het loon dat je verdient met je flexi-job(s). Uiteraard moet je om te kunnen flexi-jobben wel minstens 4/5 aan de slag zijn (of geweest zijn) in loondienst. Gewoon flexi-jobs aan mekaar rijgen, is dus niet de bedoeling.

Je leert nieuwe dingen

Het kan zijn dat hetgeen je in je flexi-job doet compleet afwijkt van wat je bijvoorbeeld in loondienst doet (deed). Dat is helemaal goed. Zo leer je weer nieuwe dingen bij en verbreed je je professionele basis. Dat maakt jou meteen een stuk competitiever op de arbeidsmarkt.

Je verhoogt de tevredenheid in je werk

Het kan zijn dat je voor je baan in loondienst de hele dag aan een computerscherm zit gekluisterd. En je misschien ook wel wat meer beweging zou willen. Of dat je wat menselijk contact/interactie mist. Een job in bijvoorbeeld de horeca kan ervoor zorgen dat je die dingen dan wel weer hebt. Je werkgeluk zal er enkel maar door verhogen.

Pascal Dewulf