6 tips om succesvol te solliciteren met mondmasker

Solliciteren met mondmasker: je kan er maar beter aan wennen. Althans voor wat betreft de komende maanden. Met deze tips gaat dat alvast van een leien dakje.

1. Maak goede afspraken

Vooraleer je je richting jobinterview begeeft, kan je best duidelijke afspraken maken met de rekruteerder over de mondmaskerplicht in het bedrijf. Neem daarnaast ook de vrijheid om je eigen eisen te stellen. Vraag bijvoorbeeld om je mondmasker aan te houden tijdens het jobinterview, ook wanneer dat misschien niet echt nodig is. Communiceer uiteraard op voorhand dat je dit wil doen uit veiligheidsoverwegingen.

2. Vraag om te herhalen

Met je mondmasker op is het mogelijk niet altijd even duidelijk wat er exact wordt gezegd of bedoeld. Aarzel dan ook niet om de rekruteerder te vragen iets te herhalen wanneer je het niet correct hebt begrepen. Hij of zij zal daar alle begrip voor hebben.

3. Gekke bekken trekken

Je gezichtsmimiek is voor een groot deel weg maar toch kan je nog wat non-verbale communicatie laten doorsijpelen bij je gesprekspartner. Je ogen zijn op dat vlak erg belangrijk. Wanneer je (glim)lacht achter je mondmasker zal dat ook in je ogen weerspiegelen. Je wenkbrauwen fronsen geeft dan weer aan dat je verwonderd bent of verrast. Gesticuleren mag ook. Overdrijf echter niet. Zie je: ondanks je mondmasker heb je toch nog de beschikking over heel wat lichaamstaal om je betoog kracht bij te zetten.

4. Besteed aandacht aan je spraak

Je stem klinkt achter een mondmasker vaak iets meer gedempt. Zet ze dus wat kracht bij, spreek ietsje hoger, leg klemtonen op belangrijke woorden en herhaal cijfers of belangrijke passages twee keer. Zo ben je zeker dat je boodschap ook echt helder en duidelijk overkomt.

5. Neutraal doet het

Sinds de mondmaskerplicht zijn er ook heel wat trendy en flashy mondmaskers opgedoken. Kies voor een jobinterview echter voor een neutrale uitvoering. Te drukke mondmaskers kunnen immers storend werken tijdens het sollicitatiegesprek. Je wil toch niet dat een sollicitatiegesprek zou afknappen omdat de rekruteerder het op zijn of haar heupen krijgt van je mondmasker?

6. Wees jezelf

Mekaar voor de eerste keer ontmoeten, is doorgaans al wat ongemakkelijk. Je moet mekaar immers beter leren kennen en dat kan alle kanten uit. Sta je daar ook nog eens met een mondmasker op je snufferd. Relax echter en weet dat iedereen in hetzelfde schuitje zit. Een mondmasker zal voorlopig onderdeel blijven uitmaken van het nieuwe normaal. Of je dat nu wil of niet. Maak er dan ook het beste van.

Pascal Dewulf