De 7 hoofdzondes in de sollicitatiebijbel

Jazeker, er bestaat zoiets als een sollicitatiebijbel… En net zoals in de echte Bijbel bevat ook die sollicitatiebijbel een aantal hoofdzondes. Wij zetten ze even op een rij.

1. Gij zult vermijden u onvoldoende voor te bereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je denkt dat een sollicitatiegesprek doorgaans een gezellige babbel is, dan vergis je je. Maak daarom je huiswerk over het bedrijf waar je aan de slag wil. Wat is hun visie? Wat is de bedrijfscultuur? Wat zoeken ze exact in het profiel (jij dus) dat ze voor de job in huis willen halen? Het zijn allemaal vragen waarover je moet hebben nagedacht alvorens je aan de sollicitatietafel aanschuift.

2. Gij zult geen eerdere werkgevers bekladden

Niets ergers dan je vorige werkgever in een slecht daglicht plaatsen om die droomjob te bemachtigen. Je kan je immers wel inbeelden dat je toekomstige baas dan zou kunnen denken dat je dat ook wel eens met hem/haar zou kunnen doen.

3. Gij zult geen valse beloftes maken

Maak geen afspraken of beloftes die je toch niet kan nakomen, enkel om de job binnen te hengelen. Wanneer je immers achteraf daarover wordt aangesproken, val je sowieso door de mand. Een mooie beurt maak je dan niet echt, toch?

4. Gij zult geen buitensporig loon vragen

Uiteraard moet je krijgen waar je recht op hebt. En het is uiteraard aan jou om daarvoor te zorgen. Doe daarom wat opzoekingswerk om je actuele marktwaarde beter te kunnen inschatten. Weet echter dat een droomjob meer is dan enkel veel verdienen en dat werkgevers een hekel hebben aan mensen die zichzelf niet correct kunnen inschatten. Hou daarom rekening met je professionele ervaring en de meerwaarde die je kan aanbrengen. Tip: je kan perfect onderhandelen en mekaar ergens in het midden vinden.

5. Gij zult niet in het wilde weg solliciteren

Op zoek gaan naar een willekeurige job, gewoon om aan een baan te raken. Dat doe je toch niet? Verspil geen tijd van de rekruteerder en ook niet van jezelf. Solliciteer enkel wanneer je ervan overtuigd bent dat die baan jou echt op het lijf is geschreven.

6. Gij zult niet ijdel zijn

Jezelf als professional beter voordoen dan dat je eigenlijk bent, daar schiet niemand wat mee op. Wees daarentegen authentiek. Laat de rekruteerder zien wie je echt bent. Dat is ook hetgeen waarnaar hij uiteindelijk zoekt. Loop niet naast je schoenen. Uiteraard mag je zelfzeker voor de dag komen, maar schiet niet door richting misplaatste ijdelheid.

7. Gij zult niet opgeven

De kans dat je eerste sollicitatie meteen recht in de roos is, is doorgaans klein. Laat je daardoor echter niet ontmoedigen en zie het als een leerproces. Een leerproces waarbij je wijzer wordt van je (sollicitatie)fouten en steeds meer ervaren voor de dag komt.

Pascal Dewulf