Moet een werkgever je zeggen waarom je niet werd aangeworven?

Na een sollicitatie kiest de werkgever uiteindelijk voor een andere kandidaat. Kan je dan vragen dat de werkgever zijn keuze motiveert en meedeelt waarom jouw kandidatuur werd weerhouden?

Stel dat je bij een selectieprocedure in de laatste ronde geraakt waarbij er maar twee of drie kandidaten overblijven. Als je dan niet wordt aangeworven wil je daar misschien wel feedback over en wil je weten waarom de keuze uiteindelijk op de andere viel. Kan je dat wel vragen?

Informatie geven

De zogenaamde cao nr. 38 die de wettelijke regels bevat rond werving en selectie geeft aan dat een werkgever aan de sollicitanten bepaalde informatie moet geven. Meer bepaald moet hij de sollicitanten die beantwoorden aan de in de werkaanbieding vermelde functie-eisen maar wiens sollicitatie niet werd aangehouden, binnen een redelijke termijn van de ten aanzien van hen genomen beslissing schriftelijk op de hoogte brengen. Dat geldt trouwens in elke fase van de selectie en dus ook voor bijvoorbeeld kandidaten die in ronde 1 afvallen.

Weet wel dat er geen sanctie in de wet staat als de werkgever deze verplichting niet nakomt. Het gaat dus eerder om een theoretische verplichting voor de werkgever.

Motiveren?

Word je niet aangeworven dan wil je misschien de reden daarvan wel weten. Je kan de werkgever natuurlijk altijd contacteren en om feedback vragen. Gaat de werkgever daar niet op in, dan kan je je niet op een wettelijke regel beroepen die de werkgever verplicht om je zijn motieven voor zijn beslissing te laten kennen.

Discriminatie

Iets anders wordt het als je meent dat de werkgever je bij de selectie discrimineerde (bijvoorbeeld op basis van je geslacht, je huidskleur, nationaliteit, enzovoort). Je zou dan aan de werkgever om de redenen van het niet-aanwerven kunnen vragen. Antwoordt hij daarop niet dan zou je kunnen vooropstellen dat hij wordt vermoed te hebben gediscrimineerd en dat hij maar moet bewijzen dat hij niet gediscrimineerd heeft.

Jan Roodhooft, advocaat