Solliciteren samen met jouw beste vriend(in)? Yes, you can!

Net wanneer een mens denkt dat het niet veel gekker kan, kan je voortaan met jouw beste vriend(in) op sollicitatiegesprek. Samen een droomjob in hetzelfde bedrijf? Yes please.

Creatieve baas

Er staan vandaag een recordaantal banen open. Je baas moet dus alsmaar creatiever uit de hoek komen. Het nieuwste lokaas: de mogelijkheid om samen met je beste vriend(in) te solliciteren. Te gek? Helemaal niet. AS Watson Benelux, het moederbedrijf boven onder andere Kruidvat en ICI Paris XL, biedt sollicitanten de mogelijkheid om als paar (samen met je beste vriend/vriendin) in dienst te treden. Ze voegen er ook gelijk de daad bij het woord want de eerste besties zijn er ondertussen aan de slag.

Serieuze boost

Uit research van onafhankelijk marketingonderzoeksbureau Gallup blijkt alvast dat werken in vrienden-paartjes de productiviteit op kantoor een serieuze boost kan geven. Niet onlogisch, je hebt je steunpilaar bij jou op de werkplek en stuwt mekaar werkgewijs naar nieuwe hoogtes. Je weet iets niet? Dan vraag je je best vriend(in) toch om hulp? Als stressreducerende factor kan dat tellen. Nog volgens Gallup leiden deze duo-sollicitaties tot een betere algehele gemoedstoestand, zowel tijdens het sollicitatieproces alswanneer de sollicitanten samen aan de slag gaan in een bedrijf.

Van je vrienden moet je het hebben

Sterker nog: onderzoek van Rutgers University (VS) toont aan dat – om het even academisch te zeggen – multiplex relaties (die waarbij een vriendschap verscheidende contexten kan hebben) de performantie significant kan verhogen. Daarvoor bestudeerden ze medewerkers van een verzekeringsmaatschappij. Diegenen die vrienden waren of werden, presteerden duidelijk beter dan diegenen die liever alleen aan het werk waren. Ze besloten dat dit te wijten was aan het feit dat vrienden mekaar makkelijker om advies vragen. Ze vrezen immers niet om door hun collega’s/vrienden als dom of onervaren te worden bestempeld.

Office buddies

Elk voordeel heeft echter ook zijn nadeel. Zo waarschuwen experts er eveneens voor dat zo’n office buddy kan leiden tot snellere, emotionele uitputting omdat jullie nu eenmaal ook gevoelsmatig sterker zijn verbonden. Ook dat je sneller zou afgeleid zijn om eens een praatje te maken of wat te zitten giechelen. Maar er is meer. Gaat het jouw beste vriend(in) voor de wind in de nieuwe baan en moet jij daarentegen peddelen om bij te blijven? Dan kan dat mogelijk voor een veranderende dynamiek zorgen in jullie relatie tot mekaar. Of wat gedaan wanneer jouw vriend(in) plots promotie maakt en jij niet? Conclusie: met je beste vriend(in) op sollicitatie? Daar moet je dan misschien toch nog eens dieper over nadenken alvorens de sprong te wagen.

Pascal Dewulf