Tips voor een sollicitatie als technicus

Heb je binnenkort een sollicitatie voor een technische job of ben je nog volop aan het zoeken naar vacatures en wil je je al wat voorbereiden? Dan kunnen deze tips je zeker aardig op weg helpen. Laat de techneut in jezelf schitteren!

Praat over … techniek

Het lijkt misschien een evidentie, maar het wordt al eens vergeten: praat over techniek tijdens je sollicitatiegesprek. Zorg er dus voor dat je eruit springt op technisch vlak. Je kunt jezelf wel gaan verkopen door op te sommen wat je studeerde, welke jobs je al allemaal deed en hoe je je eventueel opgewerkt hebt, maar het belangrijkste is toch om je toekomstige werkgever te overtuigen van je technische kunde. Praat dus over techniek, want daar zit de klik met je werkgever, zo etaleer je je kennis en benadruk je jullie gedeelde passie. Bij de vraag om over jezelf te spreken, dien je zeker techniek te belichten, zowel op professioneel vlak als in je vrije tijd. Op die manier toon je aan dat je doordrongen bent van techniek.

Geen losse flodders, maar projecten

Technische functies werken vaak in projecten. Probeer dus ook over je ervaring te praten in projecten en haal vooral duidelijke voorbeelden aan die je inhoudelijk goed kan uitleggen en waarin je je eigen rol beschrijft. Op die manier merkt de werkgever dat je zin hebt om deel uit te maken van een project, dat je gewoon bent een langetermijnvisie te ontwikkelen en dat je zowel zelfstandig als in team kunt werken.

Gebruik je ervaring

Maak gebruik van je eigen ervaring om de juiste en vooral zeer gerichte vragen te stellen over de jobinhoud. Het stellen van de juiste vragen toont je kunde en ervaring aan. De vragen die jij stelt kunnen soms zelfs belangrijker zijn dan de antwoorden die je zelf formuleert op de aangeboden vragen. Dat getuigt ook van betrokkenheid en inzicht.

De goede voorbereiding

Deze tip geldt voor alle sollicitatiegesprekken: bereid je voor. Zorg dat je veel weet over het bedrijf, de afdelingen, de job. Haal hier vooral de technische aspecten en projecten uit. Je kunt deze eens aanhalen, er extra vragen over stellen of een link leggen met je ervaring in een eerdere job. Een goede prospectie is trouwens ook positief voor je zelfvertrouwen.

Mieke Vercruijsse