5 manieren om te stoppen met piekeren over je werk

Tob je ook te vaak over je werk wanneer je eigenlijk niet aan het werk bent? Niet doen. Het is immers niet gezond voor je geest en ook al niet voor je lichaam. Dit zijn alvast 5 manieren om snel komaf te maken met al dat nodeloos dubben over je job.

To-dolijstje

Maak van alle dingen waarover je piekert een lijstje en voeg per item op de lijst de nodige todo’s toe. Zo onthoud je wat er nog moet gebeuren voor elk van de taken die je nog moet afhandelen. Je problemen zijn op dat moment nog niet opgelost, maar je hebt ze wel al geordend. Dat brengt naast rust in je hoofd ook een soort van plan van aanpak. Daar wordt een mens gelijk rustiger van.

Stimuleer je relativeringsvermogen

Door te piekeren, ga je vaak door de dag op automatische piloot. Vaak voor futiliteiten. Hoe meer energie je met piekeren aan een specifiek probleem geeft, hoe groter het probleem immers dreigt te worden. We willen niet beweren dat je alles zomaar overboord moet gooien. Feit is echter dat we met z’n allen te vaak door eerdere professionele ervaringen nare dingen naar de toekomst projecteren. En dan nodeloos gaan piekeren omdat we het ergste vrezen. Heel vaak onterecht.

Praat erover

Vaak zie je de banaliteit van je gepieker over een probleem pas wanneer je er met iemand anders over praat. Gewoon communiceren over wat je bezighoudt kan al fungeren als perfecte katalysator voor al jouw vaak nodeloos gepieker. Je collega’s/familie/vrienden zijn er immers niet enkel om je gezelschap te houden, maar ook om jouw sores naar te ventileren. Hun feedback helpt jou hoogstwaarschijnlijk ook een aantal dingen in het juiste perspectief te plaatsen.

Er verandert niets

Het is niet omdat jij je suf piekert dat dat één mallemoer verschil zal maken. Wel kan je daarentegen een plan van aanpak bedenken. Een ideaal middel om je gepieker een halt toe te roepen. Door te tobben verandert er in se niets aan de situatie of het probleem. Dus, minder tobben. En meer doen.

Niet alles heeft een happy ending

Het helpt enorm wanneer je beseft dat niet alles een perfect einde kan hebben. Ook niet op je werk. Belangrijk is dat je je daarom ook over de minder leuke uitkomsten van je werk kan zetten om vervolgens optimistisch en productief verder te gaan. Soms moet je gewoon accepteren dat er ook minder leuke dingen je professionele pad kruisen. Een carrièrepad gaat immers niet altijd over rozen. De kunst is wanneer er problemen op je weg komen, ze uit de weg te ruimen zonder te veel te piekeren. Lukt dat niet, dan ligt de kunst in acceptatie. Neem die lessons learned mee en je bent professioneel gelijk weer een rijker mens.

Pascal Dewulf