6 tips om komaf te maken met eindeloos snoozen (en swift uit je bed te veren)

Daar lig je dan gelukzalig onder de wol tot het alarm van je wekker je bruusk tot de orde roept. Nog even snoozen. En nog even dan maar. En nog even. Ken je dat gevoel? Met deze 6 tips maak je definitief komaf met dat eindeloos snoozen.

Zorg voor een incentive

Een lekker kommetje overnight oats in de koelkast of een overheerlijke croissant die op je wacht? Je zal zien dat je dan gelijk een stuk sneller uit bed kan. Dat komt omdat je iets hebt om snel naar uit te kijken. Iets lekkers ook. Uiteraard kijk je ook uit naar je werk. Daar niet van. Maar toch eerst even die overnight oats of croissant achter de kiezen werken.

Zorg voor duidelijke signalen

Naast je wekker/smartphone kan je ook andere signalen voorzien die je duidelijk maken dat je eruit moet. Die signalen kan je trouwens automatiseren. Zorg bijvoorbeeld dat de verwarming aan gaat een halfuurtje voor je uit bed komt. Misschien kan er ook automatisch een zacht licht aanknippen op je nachtkastje. Wanneer vervolgens dan ook nog eens de rolluiken van je slaapruimte automatisch openen dan geeft je dat een soort van officieel startschot van de dag. Misschien wat abrupt, maar wel doeltreffend.

Ga op tijd naar bed

Het is als een open deur intrappen. Een van de belangrijkste redenen dat je er ’s morgens niet uit kan, is doorgaans omdat je de avond ervoor veel te laat naar bed bent gegaan. Of dat je in bed misschien nog een hele tijd op je smartphone hebt zitten scrollen. Dat bekoop je dan ’s anderendaags wanneer je wakker wordt. En je je niet echt uitgerust voelt. En dus nog wel even zou willen snoozen. De cirkel is rond.

Maak je ochtend leuk(er)

Hoe je dat doet, bepaal je zelf. Misschien nog een stukje lezen, even met je kat/hond spelen, buiten de frisse lucht opsnuiven, een gezellige babbel met je dierbaren, even sporten. Of een combinatie van die dingen. Kortom, maak je ochtendritueel fun.

Geen dutjes overdag aub

Overdag even een powernap. ’s Avonds voor je flatscreen (of tablet/smartphone) in de sofa indommelen. Het is nefast voor je nachtrust. Je gaat op dat moment immers al een eerste nachtelijke slaapcyclus in. Probleem: van zodra je wakker wordt, moet je weer richting je bed. Daar gaat je eerste slaapcyclus. En vervolgens lig je klaarwakker naar de zoldering te staren. Niet goed voor je nachtrust en ook niet voor de snooze button.

De korte pijn

Geef toe, wat schiet je eigenlijk op met steeds weer op die snooze knop te drukken? Laat zien dat je van één stuk bent en wip uit bed van zodra je wakker bent. Dat is positiviteit en goesting zoals het hoort. Voor alle zekerheid toch ook maar je wekker/smartphone aan de andere kant van de kamer zetten.

Pascal Dewulf