7 manieren om de zondagavondblues uit je (professionele) leven te bannen

Ken je dat gevoel? Dat gevoel dat je op zondagavond bekruipt met het begin van de werkweek in het achterhoofd? Met deze 7 toptips ban je die zondagavondblues echter voorgoed uit je leven.

Je werk is belangrijker dan je denkt

Laat het een troost zijn. Jij bent niet de enige die al eens met de zondagavondblues zit. Hoe leuk je werk ook mag zijn. Bij momenten baal je dan ook wel eens met de gedachte aan een nieuwe werkweek. Noem het een hunker naar vrijheid, de drang naar eens wat anders dan anders. Naar die ontsnapping uit de ratrace. Je werk helpt je echter ook met samenhang in je leven, met verbondenheid naar andere mensen (je collega’s) om samen doelstellingen te behalen. Kortom, je werk geeft je leven structuur. Een eeuwige vakantie: daar is nog nooit iemand blijer van geworden, toch? Werk zorgt ook voor zingeving. Van zodra je die insteek laat binnensijpelen, verandert het gelijk je mindset.

Vergeet niet je to-dolijstje voor het weekend

Wat? Nog een to-dolijstje? Je zal zien dat wanneer je ook in het weekend een aantal dingetjes verzet, je dat op zondagavond een aangenamer gevoel zal geven. Het ‘dat-had-ik-eigenlijk-nog-moeten-doen’-gevoel verdwijnt daarmee als sneeuw voor de zon. En dat heeft dan weer een wezenlijke impact op je stemming naar het begin van de werkweek toe.

Neem tijd om alleen te zijn

Je werk en je gezin zorgen ervoor dat je constant mensen rondom je hebt. Neem dan ook eens wat tijd om alleen te zijn. Om even tot jezelf te komen. Vaak komen die zondagavondfrustraties voort uit het feit dat je gewoonweg geen tijd voor jezelf hebt kunnen maken. Doe daar wat aan en maak tijd voor me-time.

Gun jezelf wat rust

Er is niets mis met je af en toe op de sofa neer te vleien met een dekentje. Zo krijgt je lichaam letterlijk de rust die het verdient. Rust zorgt voor ontspanning. Schurk je tegen die zondagavond aan? Dan is dat je sofamomentje. Even helemaal die ontspannende sfeer opzoeken waar alles kan, maar niets moet.

Stel je grenzen

Trek die denkbeeldige lijn in het zand waar je gezin, familie of vrienden niet over kunnen. Anders word je geleefd. En dat zorgt dan weer voor spanning en frustratie. Die vormen dan weer de ideale voedingsbodem voor de zondagavondblues.

Haal een frisse neus

Een boswandeling, alleen of met je kroost, kan wonderen doen. Bij voorkeur op zondag. Niet per se jezelf afjakkeren met hardlopen of je racefiets. Gewoon in alle rust stappen, de frisse (bos)lucht opsnuiven en genieten van de natuur en de mensen en dingen rondom jou. Gegarandeerd dat die zondagavondblues geen kans krijgt.

Hou maandagavond vrij

Het idee op zondagavond dat je op maandagavond niets hebt gepland, kan op zich al een rustgevend idee zijn. Zo kan je je focussen op je werk met het idee in je achterhoofd dat er op maandagavond nog een mini-weekendmomentje volgt. Leuk toch?

Pascal Dewulf