Ben jij ‘happy’ op je werkplek?

Wat zijn de geheimen van een goede, gezonde kantooromgeving? Een omgeving waarbij het welzijn van de werknemer centraal staat. In het boek My Happy Office geeft Veerle Hermans, professor ergonomie aan de Vrije Universiteit Brussel, tien concrete werkpunten om te evolueren naar een optimale werkomgeving, thuis en op kantoor.

We stellen de tien stappen kort aan je voor:

1. De basisinrichting van de werkplek

Bij de basisinrichting ga je je focussen op het correct instellen van je bureaustoel, de hoogte van je bureautafel en uiteraard de opstelling van je scherm en de attributen erbij.

2. BYOD, maar gebruik hulpmiddelen … ook thuis!

Het Bring Your Own Device (BYOD)-principe: je brengt je eigen tools mee naar de werkplek en installeert je waar het je het beste uitkomt. Mooi principe, maar ook hier is het belangrijk om de regels van de klassieke ergonomie te hanteren (zie punt 1). Ook je laptop vraagt een goede opstelling en je thuiskantoor dient aangenaam te zijn en over de juiste werkmiddelen te beschikken.

3. Zit daar niet te zitten: beweeg

Langdurig zitten kan heel wat gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Hoe meer je zit, hoe hoger ook de kans om gezondheidsproblemen te krijgen. Maar niet enkel de duur van het zitten is van belang, ook de continuïteit ervan. Regelmatig het zitten onderbreken heeft een positief effect op de gezondheid. Rechtopstaand werken is een oplossing, maar te lang rechtstaan is dan ook weer niet goed. Er is dus een gezonde mix nodig van zitten, staan en bewegen.

4. Deconnecteren van digitale tools

Wanneer je voortdurend bezig ben met digitale tools, word je voortdurend gestoord en werk je inefficiënter. Daarnaast is wat digitale etiquette ook op zijn plaats als je bij collega’s bent…

5. Lieve collega’s

Ook collega’s kunnen een grote bron van onderbrekingen zijn. Daarom is het belangrijk om met zo weinig mogelijk mensen in één ruimte te zitten wanneer je je moet concentreren.

6. De oplossing: activiteitsgerelateerde kantoren

Heel wat kantoren worden zo ingericht dat je je gaat leren focussen en leert samenwerken. Op die manier is werken efficiënt en prettig. In verschillende ruimtes voer je verschillende taken uit. Zo zijn er individuele werkstations, een ontmoetingsruimte, vergaderruimtes, een presentatieruimte, sociale ruimte, samenwerkingszones of brainstormruimtes en telefooncellen. Op die manier kun je de juiste activiteit op de juiste plaats uitvoeren.

7. Een persoonlijke touch … Wie ben ik?

Wat zijn jouw individuele behoeftes op de werkplek? Bijscholen van werknemers is uitermate belangrijk om iedereen mee te krijgen in ontwikkelingen. Hierbij moet er echter oog zijn voor de individuele verschillen.

8. Werken we liever thuis?

Thuiswerken heeft voor- en nadelen. Niet iedereen voelt zich hier even goed bij. Ga dus even na of thuiswerken voor jou wel ideaal is en probeer misschien een combinatie uit tussen thuiswerken en werken op kantoor.

9. Het licht in de duisternis

Zowel de hoeveelheid licht als de helderheid en kleurtemperatuur zijn van belang in een goede kantoorinrichting. Zorg er bijvoorbeeld voor dat enkel de zijmuur een kleurtje krijgt en vermijd directe of indirecte verblinding.

10. Alles bio, ook het kantoor …

De nieuwste trend in de kantooromgeving is het aanbieden van een ‘biofilische omgeving’, dat is een omgeving met een nauwe connectie met de natuur. Op kantoor vertaalt zich dat in de aanwezigheid van planten, natuurlijke materialen zoals hout, daglicht en een goede luchtkwaliteit. Daar zijn tal van voordelen aan verbonden, vooral aan groen op kantoor.

Mieke Vercruijsse

My Happy Office is uitgegeven door Lannoo.