Een minivakantie: genoeg om je batterijen weer helemaal op te laden?

Even een verlengd weekendje weg of een citytrip van een paar dagen: leuk, toch? De hamvraag: knap je ook echt op van zo’n minivakantie?

Lange vakantie wordt overschat

Het idee dat een langdurige vakantie meer oplost dan een minitrip wordt overschat, althans wanneer we hoogleraar psychologie Ad Vingerhoets mogen geloven. “Zodra je weer achter je bureau zit, is het effect van de vakantie vaak weg. Belangrijker dan lang op vakantie gaan, is in het dagelijks leven genoeg op zoek gaan naar ontspanning”, aldus Vingerhoets.

Andrenalinejunk

Het zit natuurlijk allemaal een beetje in jezelf. Hoe je tegen de dingen aankijkt. Sommige mensen houden vakantiegewijs van kort en goed. Andere nemen liever hun tijd om weer helemaal op hun plooi te komen. Toch kan zo’n minivakantie best wel deugd doen op voorwaarde dat je niet te veel wil. Je minivakantie boordevol activiteiten proppen om er toch maar alles uit te halen, is nefast voor je mentale welzijn. Tenzij je een adrenalinejunk bent natuurlijk die echt niet zonder kan.

Vrijetijdsziekte

Los van de activiteiten op je minitrip is zo’n minivakantie toch niet echt weggelegd voor de rustige zielen onder ons. Luchthavens, wachttijden, lange ritten met de wagen en afgepeigerd op je bestemming aankomen: je moet ertegen bestand zijn. Volgens Ad Vingerhoets moeten we daarenboven rekening houden met zogenaamde vrijetijdsziekte. “Zodra we vrij zijn, stort ons lichaam in: we krijgen last van vage pijnen en vermoeidheid, maar ook van infecties, zoals koorts. Die pijnen negeren we zolang we aan het werk zijn. Zodra die prikkels wegvallen, komen ze naar boven.”

De boel de boel laten

Met een aantal praktische tips kan je zo’n minitrip toch tot een ontspannen moment maken. Bereid je bijvoorbeeld rustig voor. Niet de avond voor je vertrek, maar een aantal weken op voorhand. Dat schept rust in je hoofd. Op het moment dat je vertrekt, ben je ook echt klaar voor vertrek. Laat je laptop in je locker en neem je smartphone enkel mee om wat leuke plaatjes te schieten. Niet om je mails te checken. In je trolley horen ook wat ontspannende dingen zoals een leuk boek. Of wat boeiende podcasts op je smartphone. En denk eraan: ontspannen kan je leren. Het vereist, raar maar waar, een zeker discipline. Gewoon de knop in je hoofd omzetten en de boel de boel laten. Die laatste zin is eigenlijk de essentie voor het welslagen van een (mini-)vakantie. Proberen maar. En, laat het ons weten wat je ervan vond. Have fun!

Pascal Dewulf

Bron: FD.nl