Eenzaamheid op het werk: dit kan je eraan doen

Omringd door collega’s, maar toch een gevoel van isolement? Dit kan je er alvast aan doen.

Je bent vol goesting aan de slag op je werkplek en je doet je best om ook je collega’s waar mogelijk bij te staan. Toch komt de collegialiteit niet echt los. Op je werk lijk je wel op een eiland te zitten. De hamvraag: hoe kom je van dat eiland af?

Zelf aan de slag

We kunnen er niet omheen: wanneer je de eenzaamheid op het werk wil doorbreken, zal je zelf aan de slag moeten. Laat je immers niets blijken, dan gaan je collega’s rustig door met hun kantoorleventje. Nu ja, rustig is veel gezegd. Vaak hebben ze het zodanig druk dat ze hun kantoormaatjes (en hoe die zich voelen) al eens uit het oog verliezen. Moraal van het verhaal: wil je je eenzaamheid op de werkplek doorbreken, dan ben je dus zelf aan zet.

Geen grootse dingen

Goed nieuws: grootse dingen moet je daarvoor niet doen. ’s Morgens een warme begroeting en even vragen hoe het met je collega’s is. Ook al ben je nieuw of wat beschroomd om misschien vrijpostig uit de hoek te komen. Of door eens een croissantje voor je collega’s mee te brengen op kantoor. Je zal zien dat ze vrij snel zullen ontdooien. Sterker nog: misschien waren ze al lang ontdooid. En hadden ze misschien gewoon even een vriendschappelijke por van jou nodig.

Stap uit de tredmolen

Blijf ook niet de hele dag aan je werkplek gekluisterd. Dat is sowieso ongezond. Sta ook eens even op en maak snel een praatje. Of vraag een collega of die zin heeft om even mee een drankje te doen. Wees zeker ook ’s middags van de partij wanneer je collega’s gaan lunchen. Dat is een uitgelezen moment om de vriendschapsbanden wat strakker aan te halen. Het is immers buiten de tredmolen van je dagelijkse job dat je je collega’s doorgaans beter leert kennen. Ga je liever sporten? Misschien kan je dan wel een enthousiaste collega meetronen naar de gym.

Snelle oplossing

Wil je een snelle oplossing? Zoek dan de veelpraters op. Dat zijn de extraverte collega’s die altijd wel wat te zeggen hebben. Van zodra je ze aanspreekt, gaan ze doorgaans helemaal los. Een ideaal medicijn om die eenzaamheid snel weg te krijgen. Minstens even goed is dat je iemand op de werkplek vindt, waarvan je vermoedt dat jullie op dezelfde golflengte zitten. Gelijkgestemde (professionele) zielen, dat praat wat makkelijker. Blijft het toch moeilijk? Geef dan niet op. Mensen blijven mensen. Bij de meesten duurt het immers best even eer ze je in hun (professionele) wereldje toelaten. Doet er niet toe: laat jij je alvast maar van je beste kant zien.

Pascal Dewulf

Bron: VDAB.be