Telewerk en ergonomie: het kan beter!

De toename van thuiswerk door corona leidt tot aanzienlijk meer nek-, rug- en schouderklachten. Een fout ingestelde bureaustoel en beeldscherm blijken de grootste boosdoeners te zijn. Ook het gebrek aan beweging is nefast voor het lichaam.

IDEWE, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, trekt aan de alarmbel en vraagt dringend meer aandacht voor ergonomie op de thuiswerkplek. Wij zetten op een rijtje hoe je de fysieke ongemakken vermijdt op je thuiswerkplek.

Terwijl dit op kantoor wel vaak het geval is, beschikken telewerkers lang niet allemaal over een ergonomisch uitgeruste werkplek thuis. Zonder een goed ingestelde bureaustoel, werktafel en beeldscherm, zit je al snel in een verkeerde houding, wat kan zorgen voor fysieke ongemakken zoals een verkrampte nek, een pijnlijke onderrug of last in de schouders. Bijna 6 op de 10 telewerkers (58%) kregen in de afgelopen 12 maanden te maken met rugklachten, tegenover 48% bij de gemiddelde kantoormedewerker. Ook nek- en schouderklachten kwamen bovengemiddeld meer voor bij telewerkers: respectievelijk 53% (tegenover 36% gemiddeld) en 39% (25% gemiddeld) had hiermee te kampen.

Zo stel je je bureaustoel goed in:

– Ga diep in je stoel zitten, met je rug tegen de leuning en zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan.

– Je bekken moet iets hoger zijn dan je knieën, je bovenbenen hellen lichtjes af. Wanneer je tafel niet instelbaar en te hoog is; zet je stoel dan wat hoger en gebruik een bankje om je voeten op te zetten.

– Tussen je stoel en je knieholte mag een vuist ruimte zitten.

– De holte van je lage rug moet ondersteund worden door de rugleuning. De rugleuning van je bureaustoel heeft dus best een bolle vorm onderaan.

Zo stel je je beeldscherm goed in:

– Plaats je scherm recht voor je.

– Met de bovenrand van je scherm op ooghoogte.

– Op een armlengte kijkafstand.

– Te lang aan je beeldscherm zitten is nefast voor de gezondheid. Zo meldt ruim 1 op de 3 thuiswerkers (36%) tenminste 1 keer per week hoofdpijn te hebben tijdens of aansluitend op hun beeldschermwerk. Dit zijn er een pak meer in vergelijking met de gemiddelde werknemer die beeldschermwerk op kantoor doet (27%).

Zo kun je afwisselen in lichaamshouding:

– Afwisselen tussen zittend en staand werken kan heel wat lichamelijke klachten voorkomen. Ook thuiswerk leent zich uitstekend om te variëren in werkhouding. Werk eens een tijdje staand aan het keukenaanrecht bijvoorbeeld, zolang het werkblad ongeveer op ellebooghoogte staat.

– Vergeet zeker niet om regelmatig eens rond te stappen om wat energie te verbruiken en op die manier je bloedsomloop te stimuleren. Voer bijvoorbeeld een telefoongesprek terwijl je in de tuin wandelt. Of vervang thuis je videocalls door telefoongesprekken die je al wandelend kan doen.

Mieke Vercruijsse