Trend: Quiet quitting. Is de weg van de minste weerstand op je werk wel de beste?

Op je werk net dat doen wat nodig is. Niet omdat je werk je niet interesseert. Wel omdat je focus naast je werk ook op heel wat andere dingen ligt. Het fenomeen wordt online bestempeld als ‘quiet quitting’. De hamvraag: schiet je daar wat mee op?

Stilletjes

‘Quiet quitting’ is een ding op internet. Overal geven mensen aan hun werk niet langer als epicentrum van hun bestaan te zien. Sterker nog: op de werkplek doen ze het absolute minimum. Niet dat extra uurtje kloppen, niet nog een meeting beleggen of snel inspringen voor een collega. Maria Kordowicz, universitair hoofddocent organisatiegedrag aan de universiteit van Nottingham, wijt het verschijnsel aan het feit dat mensen steeds meer uitgeput raken van een baan die alsmaar meer druk op hen legt. Daardoor gaan ze vervolgens zelf de lijn trekken waar hun baas niet over kan. Met andere woorden: op eigen initiatief zoeken ze zo weer naar de voor hen perfecte werk-privé balans.

Nieuw verhaal

Een andere oorzaak van ‘quiet quitting’ is de toenemende onvrede met de job. Nog volgens Kordowicz heeft de coronapandemie hierin een belangrijke rol gespeeld. Mensen zijn hun leven heel anders gaan bekijken en beseffen meer dan ooit dat werken ook helemaal anders kan. Post-corona zijn de meeste bedrijven echter opnieuw in hun old skool modus gegaan en dat zint heel wat werknemers niet langer. Zij hebben tijdens de coronapandemie hun professionele levens grondig herdacht en zoeken naar een nieuw verhaal. Ook daar vloeit het ‘stille stoppen’ uit voort.

Gas terugnemen

Is dit herkenbaar voor jou? Wat doet dit dan met je carrière? Op de werkplek heb je vast en zeker collega’s die voluit gaan terwijl jij gas lijkt terug te nemen. Dat is je volste recht. Hopelijk is je baas daarmee ook tevreden. Indien niet, dan ga je misschien een stapje verder en zoek je andere professionele horizonten op. Indien je baas het daarentegen oké vindt, loop je mogelijk tegen een ander obstakel aan. Door ‘quiet quitting’ zou je carrière wel eens in een lagere versnelling terecht kunnen komen. De Britten zeg het zo mooi: You can’t have your cake and eat it. Anders gezegd: je kan niet alles hebben.

Bepaal de prioriteiten

Het is dus belangrijk dat je bepaalt hoe je je carrière wil inrichten. Indien ‘quiet quitting’ jouw ding is, dan heeft niemand daar uiteindelijk iets over te zeggen. Behalve je baas. Weet echter dat jouw professionele keuzes ook steevast gevolgen hebben voor je carrière. Aan jou om te kijken waar je je prioriteiten wil leggen.

Pascal Dewulf