Waarom een job met weinig interactie jou ongelukkig maakt

De hele dag in je eentje op je (thuis)werkplek? Daar wordt een mens niet vrolijk van. Dit is waarom.

Interactie zit in het menselijke DNA. Niet enkel tussen familie en vrienden, maar ook met je collega’s. Ontbreekt het je daaraan, dan heeft dat een fikse weerslag op je welzijn. Sterker nog: sociale interactie met je collega’s is volgens de Amerikaanse Harvard University essentieel voor je werkgeluk. Logisch: professioneel geluk en welzijn ontstaan doorgaans wanneer je een positieve verbinding hebt met je collega’s. En een collectieve vorm van zingeving (teamspirit). In de praktijk betekent dit dat je vrij en blij met je collega’s aan gemeenschappelijke doelen kan werken.

Voor iedereen wat anders

Na uitgebreid onderzoek concludeerden de onderzoekers van Harvard dat om gelukkig te zijn in je werk je bepaalde jobs beter kan vermijden. Banen met weinig menselijke interactie en banen waarbij weinig mogelijkheden zijn om een goede band op te bouwen met collega’s, zorgen immers voor de meest ongelukkige werknemers. Welke jobs dat dan exact kunnen zijn, laten de Harvard-onderzoekers in het midden. En dat is ook maar goed. Stellen dat bijvoorbeeld een job als nachtwaker of vrachtwagenchauffeur je de facto ongelukkig maakt, is immers kort door de bocht. De ideale job betekent immers voor iedereen wat anders.

Sociale interactie

De onderzoekers waren het daarentegen wel eens over het feit dat sociale interactie in je job cruciaal is om je professioneel gelukkig te voelen. Een baan waarbij je niet echt een goede band met je collega’s (in teamverband) kan opbouwen, zorgt volgens de onderzoekers voor de meest ongelukkige werknemers. Toch nuanceren ze ook die stelling. Het betekent immers niet dat je de facto blijer wordt van veel interactie met je collega’s. Ervaar je tijdens dialoog met je collega’s immers weinig positieve of betekenisvolle vormen van sociaal contact? Dan heeft die interactie weinig of geen weerslag op je werkgeluk. En leidt dat soms tot nog meer frustratie.

Eenzame wolf

Ben jij zo een eenzame wolf(vin) op het werk? Dan moet je niet per se het roer helemaal omgooien. Uit het Harvard-onderzoek blijkt namelijk ook dat korte sociale contacten met je collega’s heel wat van die eenzame uren kunnen goedmaken. Even kletsen bij de koffiemachine, een zoom call om even wat bij te praten of een leuke lunch: het zijn die momenten die je echt tot een gelukkige medewerker maken.

Pascal Dewulf