6 redenen waarom koffie belangrijk is op de werkvloer

10/06/2019

Ben jij ook zo iemand die zonder koffie de dag niet kan starten noch op kantoor kan functioneren? Dan is er goed nieuws voor jou: koffie op de werkvloer is wel degelijk belangrijk.

1. Koffie is belangrijk voor de teamspirit

Niets dat gezelliger is en de tongen meer losmaakt dan een bakje koffie om de dag te starten wanneer je op kantoor aankomt. Gezellig even keuvelen bij de koffiemachine over wat je de avond ervoor hebt uitgevreten, maar vooral ook de werkdag bespreken die gaat komen. Zo ontstaat een hechte band tussen jou en je collega's. De koffie is daarbij het vloeibare cement dat jullie samenbrengt. Dat heb je als team nodig om performant te kunnen zijn en de vooropgestelde objectieven te halen.

2. Koffie houdt je alert

Cafeïne is een van de meest voorkomende stimulantia en koffie zit er boordevol van. Het goedje houdt je wakker, maar ook monter en alert. Dat doet het doordat je centrale zenuwstelsel bij het drinken van koffie een boost krijgt. Zo kan je wanneer je je koffieverbruik een beetje doseert de hele dag fris en energiek doorkomen.


3. Koffie verhoogt de productiviteit

Onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology (VS) toont aan dat medewerkers die systematisch samen hun koffiepauze nemen op termijn ook een algehele verbetering in de productiviteit van hun team zullen kunnen waarnemen. Dat komt onder andere omdat je collega's tijdens die koffiepauzes werkgerelateerde ervaringen kunnen delen waardoor ze beter gewapend zijn tegen de dingen die nog zullen komen die werkdag. Ze voelen zich gesterkt, hebben mogelijk extra informatie om makkelijker obstakels te overwinnen en voelen zich ook lekkerder in hun vel door de sociale cohesie die een koffiepauze bewerkstelligt.

4. Het reduceert stress door vermoeidheid en/of slaapgebrek

Het is aangetoond dat het aroma van verse koffie de stressniveaus in je lichaam actief verlaagt. Een studie aan de Seoul National University (Zuid-Korea) vergeleek de dynamiek van bepaalde genen en eiwitten in de hersenen van ratten bij blootstelling aan het aroma van koffie. De eiwitten in de hersenen van de ratten die aan koffiegeur werden blootgesteld, stimuleerden de aanmaak van gezonde anti-oxidanten. Daarvan is bekend dat ze zenuwcellen beschermen tegen celdegradatie door stressgerelateerde effecten. We willen je niet vergelijken met een rat maar geef toe: de geur van koffie laat je je toch spontaan beter voelen na een korte nacht?


5. Het houdt je gewicht op peil

Talrijke studies koppelen de consumptie van cafeïne aan een verhoogde metabolische activiteit. The proof of the pudding is in the eating: de meeste commerciële vetverbrandingssupplementen bevatten cafeïne. Dat bierbuikje ga je mogelijk niet wegwerken met een paar koppen koffie. Het is al evenmin een goed idee om bij je koffie systematisch een aantal donuts op te peuzelen. Los daarvan kan je ervan uitgaan dat je lichaam doorgaans sneller vet verbrandt terwijl je aan je bureau zit en een kopje troost nuttigt.

6. Je bent in topvorm wanneer je koffie drinkt

Naast het feit dat koffie (tot drie à vier koppen per dag) gezond voor je is omdat het tjsokvol anti-oxidanten zit, kan je er ook vanuit gaan dat het je brein gezond houdt. Volgens onderzoekers van de University of South Florida (VS) en de University of Miami (VS) kan een regelmatige koffieconsumptie het begin van de ziekte van Alzheimer vertragen. Ze ontdekten dat mensen ouder dan 65 jaar met een hoger cafeïnegehalte in het bloed de ziekte van Alzheimer twee tot vier jaar later ontwikkelden dan mensen met een lager cafeïnegehalte in het bloed. Ook zou het risico op hart- en vaatziektes verminderen indien je regelmatig koffie consumeert.

Pascal Dewulf

Deel met anderen