7 op de 10 werknemers bewegen te weinig

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Velen zetten fysieke uitdagingen op het lijstje van goede voornemens. En dat is nodig, want slechts 30% van de Belgische werknemers beweegt genoeg. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel.

We zitten te veel en bewegen te weinig. De Wereldgezondheidsorganisatie schrijft voor om minstens vijf dagen per week een half uur matig te bewegen (bijvoorbeeld stevig wandelen of fietsen aan minder dan 20 km/uur) of drie dagen een klein half uur intensief te bewegen (bijvoorbeeld fietsen vanaf 20 km/uur, lopen). Uit een rapport van IDEWE, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, blijkt dat 7 op de 10 werknemers te weinig bewegen buiten het werk. Mannen zouden iets beter scoren dan vrouwen. Hoe ouder, hoe minder we bewegen: zo haalt 73% van de 45-plussers de bewegingsnorm niet, tegenover 63,8% van de werknemers jonger dan 25.

Obesitasalarm

Overgewicht is een van de gevolgen van een gebrek aan beweging. Maar liefst 55,4% van de Belgische werknemers torst te veel kilo’s mee en zelfs een op de vijf lijdt aan obesitas. Bovendien blijft dat cijfer toenemen.

Verschil per sector

Ook de sector waarin je werkt, heeft een invloed op je beweging buiten de werkuren. De overheids- en de onderwijssector halen het beste rapport. Ook op vlak van overgewicht scoren mensen uit het onderwijs beter dan de rest. In het onderwijs kampt bijna de helft van de werknemers met overgewicht (48,8%) terwijl dat in de transportsector ruim 7 op de 10 werknemers is. De bouw- en de industriesector volgen met respectievelijk 62,3% en 59,9%. Niet toevallig zijn dit sectoren waar mannen oververtegenwoordigd zijn.

Acties per sector uitwerken

“Obesitas brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Aangezien de sector deels bepalend is voor ons overgewicht en hoeveel we bewegen, zijn er meer acties nodig per sector. Belangrijk is dat deze acties leuk en laagdrempelig zijn. Daarnaast moeten ze gedragen worden door zowel de werknemers als de werkgevers. Ook deze laatsten hebben te winnen bij fitter personeel: dat maakt de werknemers productiever én zorgt voor minder ziekteverzuim”, vertelt Lode Godderis, directeur van de dienst Kennis, Informatie & Research van IDEWE.

Ook goed nieuws

Maar het is niet allemaal kommer en kwel, want het aantal werknemers dat te weinig beweegt, neemt gestaag af. In 2011 ging het nog om 75,5% tegenover 70,2% vorig jaar. Daarom deze boodschap voor jullie: we springen en lopen allemaal 2020 in! We wensen jullie dan ook het allerbeste in dit nieuwe jaar.

Mieke Vercruijsse