Deze maatregelen moet je werkgever nemen tegen het coronavirus

Dinsdag laatstleden heeft de overheid een aantal nieuwe maatregelen afgekondigd in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen hebben ook betrekking op je werkplek als het bedrijf waar je werkt nog open is. Maar wat moet je daarvan weten?

Essentieel of niet

Het is vooreerst van belang te weten of de onderneming waar je werkt al dan niet noodzakelijk is voor de zogenaamde ‘bescherming van de vitale belangen van de natie en de behoeften van de bevolking‘.

Voorbeelden van bedrijven die dat zijn, zijn ondernemingen in de energiesector, de chemische industrie, de financiële sector met onder andere banken, diensten die instaan voor de bevoorrading van cash geld, geldtransporten, het internationaal transport, de medische sector, advocatenkantoren, enzovoort. Een overzicht van alle essentiële ondernemingen vind je terug in het Belgisch Staatsblad van 18 maart ll.

Niet-essentieel en dan?

Is het bedrijf waar je werkt geen essentieel bedrijf, dan moet je werkgever telethuiswerk organiseren voor alle personeelsleden van wie de functie zich daartoe leent. Dat is zonder meer een verplichting. Hierbij maakt het niet uit hoe groot of klein het bedrijf van je werkgever is.

Voor de functies waarvoor telethuiswerk niet mogelijk is, moet je werkgever de principes van de social distancing naleven. Concreet houdt dat in dat hij ervoor moet zorgen dat een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon wordt gerespecteerd.

Kan hij de voorgaande maatregelen niet nakomen, dan moet het bedrijf sluiten. Deze regel van social distancing is ook van toepassing op eventueel vervoer dat je werkgever organiseert.

En bij een essentieel bedrijf?

Valt je werkgever onder de lijst van de essentiële bedrijven, dan gelden er andere regels. De regels rond telethuiswerk en social distancing zijn dan iets ‘minder streng’. Meer bepaald moeten daar de regels rond telethuiswerk en de regel van social distancing in de mate van het mogelijke toegepast worden. Het is hier dus geen absolute verplichting.

Jan Roodhooft, advocaat