Drie zaken die je moet weten als je werkgever je een gratis griepspuit aanbiedt

Het is zo stilaan weer de periode van het jaar dat je je kan laten vaccineren tegen griep. Sommige werkgevers bieden daarbij hun werknemers wel eens een gratis griepvaccinatie aan. Wat moet je daarvan weten als dat ook in jouw bedrijf het geval is?

Om te vermijden dat hun werknemers massaal ziek worden en daardoor afwezig zijn op de werkvloer bieden heel wat bedrijven hun werknemers de mogelijkheid om zich op hun kosten te laten vaccineren tegen griep. Wat zijn in dat geval je rechten en plichten?

Hij mag je motiveren

Je werkgever mag jou en je collega-werknemers perfect motiveren om je te laten inenten tegen griep. Hij kan bijvoorbeeld een informatiecampagne opzetten en wijzen op de voordelen die een vaccinatie tegen griep met zich meebrengt of je zelfs in een gesprek met hem trachten te overtuigen om je te laten inenten. Hij kan nog verder gaan en bijvoorbeeld de kosten van de inenting op zich nemen. Je werkgever zou verder zelfs bijvoorbeeld werknemers die bereid zijn om zich te laten inenten nog kunnen belonen door hen een dag vakantie extra te geven of hen een premie te betalen.

Je bent niet verplicht

Je bent echter niet verplicht om je ook effectief te laten inenten. Ongeacht hoe erg je werkgever je probeert te overtuigen om je toch te laten inenten, je kan niet verplicht worden om dat ook effectief te doen. Je werkgever kan ook geen sancties tegen je nemen als je je niet laat vaccineren. Hij kan je om die reden bijvoorbeeld niet ontslaan om een dringende reden, hij kan je geen tuchtsanctie geven, enzovoort. Jij hebt dus steeds het laatste woord of je je al dan niet laat inenten.

Wat met de belastingen?

Als je werkgever je een gratis griepspuit geeft, krijg je een soort van ‘voordeel’. Je moet nu eenmaal die inenting dan niet zelf betalen. De RSZ en de belastingen beschouwen dit voordeel echter niet als een loon. Dat betekent dan ook dat er geen socialezekerheidsbijdragen of belastingen op verschuldigd zijn.

Jan Roodhooft, advocaat