I would walk 500 miles

13/05/2019

Kapper, verpleger of vuilnisman? Dan draait je stappenteller overuren en sta je het grootste deel van je werkdag rechtop. Een zware dagtaak die vaak gevolgen heeft voor nek, schouders, rug en benen. Tips om af en toe wat rust te nemen en je voeten te ontzien.

It's all in the shoes

Investeer in goede werk- of stapschoenen die voldoende steun geven aan je enkels, comfortabel zijn en geen wrijving veroorzaken. Neem de tijd om ze thuis in kortere tijdspannes in te lopen en trek ze niet meteen aan voor een lange werkshift. Hou in je achterhoofd dat het gerust wat meer mag kosten en dat de investering zich op lange termijn terugbetaalt.

I rest my case

Bekijk even of er taken zijn waarbij je kort kan gaan zitten. Wat administratie tijdens je nachtshift als verpleger, het noteren van afspraken in de kapperszaak, even zitten achter de balie als er geen klanten zijn of als leerkracht afwisselen tussen staand en zittend lesgeven.

Need some help dear?

Onderzoek of een stasteun of zadelstoel mogelijk is bij je werk. Daarmee krijgt je lichaam ondersteuning en is opstaan een stuk minder belastend. Een zadelstoel is in hoogte verstelbaar en kan verlichting brengen in labo's, aan tekentafels, bij tandartsstoelen,...

Ook stamatten kunnen een optie zijn: deze matten zijn zacht en bevatten kleine bubbeltjes die meeveren met je bewegingen om de impact om je onderste ledematen en rug te verkleinen.

Happy socks

Werkenden die langdurig staan, lopen meer risico op spataders. Steunkousen kunnen daarbij een hulp zijn. Ze voorkomen zwellingen van de voeten en benen en bevorderen de doorbloeding. Tegenwoordig zijn steunkousen in alle kleuren van de regenboog te verkrijgen in de betere apotheek of zorgwinkel.

It's all in the attitude

Wees je bewust van een goede (werk)houding. Ontspan je schouders, sta rechtop, zorg dat je bekken niet te veel kantelt door je voeten stevig op de grand te zetten en wissel af in het steunen op je rechter- en linkerbeen. Maak af en toe, indien mogelijk, tijd voor enkele rek- en strekoefeningen.

Eveline Janssens

Bron: www.gezondheid.be, www.ergonomiesite.be

Deel met anderen