Moet je werkgever maatregelen nemen als de ozondrempel wordt overschreden?

Met het warme weer wordt op verschillende plaatsen ook de ozondrempel overschreden. Moet je werkgever in dat geval maatregelen treffen? Wat zijn dan je rechten als werknemer?

In de wet staat een hele regeling over wat je rechten zijn als het te warm is op de werkplek. Ook een overschrijding van de ozondrempel (dit gaat wel eens gepaard met hoge temperaturen) kan evenwel schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Ze kan bijvoorbeeld leiden tot kortademigheid, hoofdpijn, oog- en keelirritatie, pijn in de borstkas en dies meer. Maar wat zijn dan je rechten tegenover je werkgever?

Niets specifieks in de wet

De wet bevat geen specifieke regeling rond te hoge ozonwaardes in de lucht. Toch betekent dat niet dat je werkgever in zo’n geval niets moet ondernemen. Er kan nu eenmaal worden teruggevallen op de regel dat de blootstelling een arbeidsrisico is waartegen de werkgever preventieve maatregelen moet nemen.

Je werkt in de openlucht

Werk je in de openlucht, dan mag je van je werkgever bij te hoge ozonconcentraties verwachten dat die een aantal preventieve maatregelen neemt, bijvoorbeeld in de organisatie van het werk. Zo kan hij bijvoorbeeld zware arbeid vooral ’s morgens of in de voormiddag laten doen omdat de ozonconcentraties dan minder hoog zijn. Hij kan er ook bijvoorbeeld voor zorgen dat je zoveel mogelijk binnen kan werken, rustpauzes inlassen, enzovoort.

En als je binnen werkt?

De ozonconcentraties binnen zijn lager dan buiten. Dat betekent dan ook dat je werkgever, zelfs bij een overschrijding van de ozondrempel buiten, in principe geen maatregelen zal moeten nemen als je enkel binnen prestaties levert (je doet bijvoorbeeld bureauwerk). Je werkgever moet wel bijzondere aandacht besteden aan bijzonder gevoelige risicogroepen (zoals werknemers met ademhalingsproblemen, met een cardiovasculaire aandoening, oudere werknemers, enzovoort).

Jan Roodhooft, advocaat