Mondmaskerplicht op het werk: dit moet je weten

Wie tijdens de coronamaatregelen niet van thuis uit kan werken, dient op kantoor een aantal veiligheidsmaatregelen te respecteren. Welke veiligheidsregels moeten werknemers respecteren op de werkvloer en wat zijn de consequenties voor wie dat niet doet? Wij legden ons oor te luister bij Acerta-experten Miet Vanhegen en Amandine Boseret.

Kan je baas je verplichten om een mondmasker te dragen op het werk?

Wanneer uit een risicoanalyse blijkt dat een mondmasker nodig is als beschermingsmiddel in een bepaalde functie of werkpost, dan moet de werknemer verplicht een mondmasker dragen. Zo moeten werknemers in sommige bedrijven bijvoorbeeld een mondmasker dragen wanneer ze zich verplaatsen in de bedrijfsgebouwen. Wanneer ze op hun eigen werkplek – op de veilige afstand van anderhalve meter van collega’s – zitten, mag het mondmasker af.

Wat als je geen mondmasker wil dragen?

Als het in je onderneming verplicht is om een mondmasker te dragen en je geen geldende (medische) reden hebt om het mondmasker niet te dragen, dan ben je als werknemer verplicht om een mondmasker te dragen. Je mag en kan dat niet weigeren. Weiger je toch, dan kan je baas je een waarschuwing geven of je zelf formeel in gebreke stellen.

Kan je ontslagen worden wanneer je weigert een mondmasker te dragen?

In de huidige situatie (coronapandemie) dienen de maatregelen nageleefd te worden om ieders veiligheid te garanderen. De Antwerpse arbeidsrechtbank heeft hier onlangs naar verwezen bij het ontslag van de werknemer. Toch moet je het verhaal in de juiste context plaatsen. De werknemer werkte in dit geval in de voedingssector en had ook computerapparatuur in het bedrijf beschadigd. De erkenning van het ontslag door de Antwerpse arbeidsrechtbank was dan ook om al deze redenen.

Vanaf welk moment kan het niet naleven van gezondheidsmaatregelen dan wel leiden tot ontslag? Daar is geen eenduidig antwoord op. Het hangt af van de omstandigheden. Liep de werknemer zonder mondmasker op de werkvloer rond toen hij/zij alleen was? Was de werknemer zijn mondmasker vergeten of weigerde die botweg zijn mondmasker op te zetten? Ons advies is om een eerst een waarschuwing, die best schriftelijk bevestigd wordt, te sturen naar de werknemer die de veiligheidsmaatregelen niet naleeft. Als er een nieuwe overtreding is en dit gedrag anderen in gevaar kan brengen, kan ontslag overwogen worden.

Is een ontslag om dringende redenen mogelijk in een dergelijk geval?

Ook hier hangt er veel af van de omstandigheden. Bij een ontslag om dringende redenen moet een zeer strikte procedure gevolgd worden, en moet de werkgever het ernstige wangedrag kunnen bewijzen. De geringste twijfel kan leiden tot de nietigverklaring ervan.

Conclusie: leef de coronamaatregelen overal na, ook op het werk. Dan help je mee de veiligheid van je collega’s en eventueel klanten te garanderen en vermijd je problemen.

Mieke Vercruijsse