Waarom je tijdens de lunchpauze beter gaat wandelen dan aan je computerscherm te zitten

Wanneer je in je flow bent op kantoor of je thuiswerkplek, is het vaak moeilijk om je middagpauze ten volle te benutten. Snel een sandwich voor het scherm en dan weer verder: het gebeurt vaker dan je misschien wel zou willen. Toch kan je beter even gaan stappen en een frisse neus halen.

Stevige work-out

Even gaan wandelen is meer dan zomaar wat stappen. Terwijl je in de buurt struint of ergens in het park wandelt, vinden er in je lichaam heel wat neurologische processen plaats. Dat komt omdat je uit je vertrouwde omgeving weg bent en je grijze massa dus een stuk meer werk heeft om alles in goede banen te leiden. Met andere woorden: je hersenen krijgen een stevige work-out wanneer je tijdens de lunch plots beslist om nu eens niet voor je scherm te eten. Plots dienen zich immers tal van onvoorspelbare situaties aan waarop je brein moet anticiperen.

Tandje bijsteken

Dat je grijze massa een tandje moet bijsteken, heeft meer dan één voordeel. Doordat je wat anders doet dan anders worden er andere centra in je hersenen geactiveerd. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat je tijdens een korte wandeling plots een verhelderend inzicht krijgt over een netelig probleem op kantoor. Zo’n lunchwandeling helpt je dus op heel wat meer vlakken dan enkel jouw conditie.

Frisse douche

Ook je mindset krijgt tijdens een middagwandeling een frisse douche. Onderzoek van het Scandinavische Journal of Medicine and Science in Sports toont immers aan dat een dertig minuten durende wandeling voor verregaande positieve effecten zorgt. De deelnemers in het onderzoek waren immers allemaal kantoormedewerkers. Zowat iedereen van de onderzochte proefpersonen voelde zich na een korte wandeling aanzienlijk enthousiaster en meer relaxed dan de proefpersonen die tijdens de lunchpauze gewoon op kantoor bleven. Volgens hoofdonderzoeker Cecilie Thøgersen‐Ntoumani kan hieruit worden geconcludeerd dat wie tijdens de lunchtijd een wandeling maakt, nadien positiever maar ook productiever voor de dag komt. Kers op de taart: een wandeling van 2 à 4 kilometer staat voor zowat tweehonderd verbruikte calorieën. Yes!

Pascal Dewulf

Bron: MT.nl