Zo blijf je gezond verder werken tijdens de coronacrisis

Misschien ben jij één van de gelukkigen die sinds de uitbraak van het Coronavirus van thuis uit werkt. Mogelijk behoor je echter tot die groep die vooralsnog de baan op moet. Ook in tijden van Corona. Zo blijf je alvast gezond verder werken.

Focus op de handen

Een van de belangrijkste dingen die je in je achterhoofd moet houden tijdens de corona-lockdown is… je handen. Was ze vaak en grondig. De ideale wasbeurt duurt zowat twintig seconden. Daarbij zeep je je handen grondig in, ook tussen je vingers en onder je nagels. Gebruik daarbij vloeibare zeep via een handpompje in plaats van een stuk zeep. Spoel je handen vervolgens grondig af en droog na met bijvoorbeeld een stukje keukenrol. Dat gooi je vervolgens weg. Gebruik indien mogelijk geen handdoek om je handen te drogen. Was ook je handen ook na het niezen of hoesten of als je je neus hebt moeten snuiten. Probeer tussendoor zo weinig mogelijk met je handen aan je gezicht te komen.

Wat van jou is, is van jou

De kans is daarenboven groot dat je een belangrijk deel van de dag voor je computerscherm doorbrengt. Deel in dat geval zeker geen dingen op je werkplek zoals een computermuis, een toetsenbord of je werkplek zelf. Reinig je toetsenbord en muis daarnaast regelmatig met een ontsmettende spray op alcoholbasis en wrijf na met een papieren servet. Uit onderzoek van de Amerikaanse gezondheidsdienst ‘Center for Disease Control and Prevention’ (CDC) blijkt immers dat onder normale kantooromstandigheden, bij 22 tot 25 graden en een luchtvochtigheid van 40 tot 50 procent, het coronavirus tot vijf dagen kan overleven. Wel is het zo dat de hoeveelheid virussen vrij snel afneemt. Na een dag zullen er op je toetsenbord bijvoorbeeld al tot tien keer minder virussen zitten dan voorheen.

Voorzichtigheid blijft geboden

Hetzelfde geldt voor deurklinken, het keukenaanrecht in de bedrijfskeuken en dies meer. Een mondkapje en wegwerphandschoenen dan maar ? Dan hangt er al vanaf. Volgens het Rode Kruis zouden mondkapjes en wegwerphandschoenen de kans op besmetting bij niet gespecialiseerd zorgpersoneel immers verhogen. Dat komt omdat personeel in ziekenhuizen erop is getraind om die dingen aan en uit te doen. Aan jou om te beslissen. Een mondmaskertje kan dan wel weer helpen om minder aan je gezicht te zitten met je handen. Het vormt een soort van (weliswaar voor het coronavirus niet onaantastbare) barrière. Voorzichtigheid blijft geboden.

Absoluut minimum

Vermijd voor je woon- en werkverplaatsingen het openbaar vervoer zoveel als mogelijk. Heb je geen andere keuze, houd dan voldoende afstand en vermijd om naast of tegenover iemand anders te gaan zitten. Zorg dat je altijd een ontsmettende handgel en papieren zakdoekjes binnen bereik hebt. Die kan je gebruiken wanneer je bijvoorbeeld leuningen of andere dingen in het openbaar vervoer zou aanraken. Op het werk beperk je het contact met je collega’s best tot een absoluut minimum en breng je idealiter je lunch mee van huis. Zo kan je ook daar de controle bewaren en geen onnodige dingen vastpakken zoals bestek en serveertrays. Pak je lunch (alvast voor zolang het coronavirus de ronde doet) in in wegwerpfolie.

Social distancing

Tot slot: bewaar steeds 1,5 tot 2 meter afstand van de mensen waarmee je omgaat. Social distancing, er is de voorbije dagen zo vaak op gehamerd. Wij doen het hier even opnieuw. Vraagt je baas om naar kantoor te komen maar ben je niet zeker of het bedrijf eigenlijk wel geopend mag zijn ? Check dan even op deze lijst.

Door alle voorgaande dingen in acht te nemen, blijf ook jij tijdens de Corona lockdown gezond en productief.

(Pascal Dewulf)