Piek in aantal vacatures in zorg en welzijn

Werken in de zorg. Dat was het thema van de geplande Dag van de Zorg 2020, die zou plaatsvinden op zondag 15 maart, maar wegens het coronavirus werd uitgesteld. Toch blijft een job in zorg en welzijn actueel. Vlaams Zorgambassadeur Lon Holtzer licht toe.

In tegenstelling tot wat we misschien denken, doet de gezondheidszorg het niet zo slecht wat betreft het aantal jobs. “Tussen 2010 en 2018 steeg het aantal mensen die professioneel actief zijn in de zorg met maar liefst 62% in Vlaanderen. De groep jonger dan 30 jaar kende zelfs een meer dan verdubbeling”, verduidelijkt Lon Holtzer. Maar dat betekent helemaal niet dat er voldoende werknemers zijn in de zorg- en welzijnssector.

Meer dan 3.500 openstaande jobs

Een aantal evoluties zorgt ervoor dat het schoentje knelt. “Enerzijds is de uitstroom door pensioen veel groter dan de instroom. En anderzijds wordt er veel geïnvesteerd in ouderenzorg en zorg voor mensen met een beperking, zodat er meer plaatsen zijn om hen op te vangen wat dus leidt tot een extra vraag naar personeel”, legt de Vlaamse zorgambassadeur uit. Het aantal vacatures in de zorg en welzijn neemt drastisch toe. “Eind 2019 zaten we met een triest record van 3.878 openstaande vacatures voor een groep van knelpuntberoepen in zorg en welzijn. De vorige piek voor diezelfde groep van beroepen was eind 2011 met 3.047 openstaande plaatsen. Verpleegkundigen spannen hier nog steeds de kroon, met 1.826 openstaande vacatures eind december 2019”, gaat Lon verder.

Mensen aantrekken

Op deze krappe arbeidsmarkt is het belangrijk om mensen aan te trekken en te blijven engageren. “We zetten ook volop in op het aantrekken van zij-instromers, dus mensen die zich laten omscholen tot bijvoorbeeld verpleegkundige. Zo loopt er het project Randstad Medical Academy dat we met de Vlaamse overheid mee ondersteunen. Hier springen zeer mooie profielen op de kar en het gaat om mensen die zeer bewust de keuze maken om te werken in de zorg. Dat initiatief faciliteert de stap naar een job in de zorg of welzijn voor de zij-instromers.” Daarnaast wordt ook nog volop ingezet op de instroom van 18-jarigen. Daar zien we, na een tanende periode van 2016 tot 2018, een positieve evolutie. “Het aantal studenten is nu stabiel en hopelijk mogen we snel een stijgende trend waarnemen. Ook onze goede samenwerking met de VDAB om de groep werkzoekenden te bereiken, is belangrijk. En zorgorganisaties dienen ook aan de slag te gaan met innovatieve arbeidsorganisatie. Een ander punt is de zorgorganisatie. De sector zal moeten nadenken om een zo efficiënt mogelijk antwoord te bieden op de zorgvragen van patiënten/cliënten/bewoners om de kwaliteit van zorg te blijven waarborgen. Ten slotte is er ook het verhaal van innovaties in technologie en informatica waar we in de zorg dankbaar nog meer gebruik kunnen van maken”, gaat Lon verder.

Buitenlandse krachten?

Ook het aantrekken van arbeidskrachten uit het buitenland is een optie. “Maar dit is zeker geen wondermiddel en ook wat omstreden. Voor ons is het simpel: als mensen hier willen komen werken en de taal spreken, dan zijn ze hier zeker welkom. Maar de vraag dient te komen uit de persoon zelf. We gaan geen heel traject opzetten om mensen aan te trekken, want de schaarse geldt in heel Europa. We moeten er dus over waken dat we geen put delven elders”, besluit ze.

Mieke Vercruijsse