Proeven van een job in de zorg

Wil je graag weten of een job in de zorg iets voor jou is? Dan is een inleefmoment ideaal om eens te proeven op het terrein. “Dat is een zeer sterke realitycheck die de sector enkel maar ten goede kan komen”, vertelt Vlaams Zorgambassadeur Lon Holtzer.

Wat is een inleefmoment?

Iedereen vanaf 16 jaar kan online een aanvraag doen om een dagje mee te draaien in de zorg- of welzijnssector. Je kiest een beroep (bijvoorbeeld verpleegkundige), een zorgomgeving (bijvoorbeeld een ziekenhuis) en een provincie. Daarna krijg je een lijst te zien met instellingen die een inleefmoment aanbieden. Dat zijn er momenteel 246 verspreid over heel Vlaanderen. Je stuurt je contactgegevens en wordt dan gecontacteerd om af te spreken wanneer je een inleefmoment kunt doen.

Wat is de kracht van dit initiatief?

In de zorg- en welzijnssector zijn er veel mensen nodig, maar vooral de juiste mensen. Via een inleefmoment kan je voor jezelf nagaan of je wel de juiste ingesteldheid hebt voor een bepaalde doelgroep. Je komt op het terrein te weten wat zo’n job met je doet. Bovendien kan je ook de voor- en nadelen van de job aftoetsen met iemand die de job al uitoefent.

Welke job en zorgomgevingen zijn het populairst?

Het meest gevraagde jobtype voor een inleefmoment is overduidelijk verpleegkundige en zorgkundige/verzorgende, gevolgd door opvoeder/orthopedagoog. De meeste gevraagde zorgomgeving zijn ziekenhuizen en woonzorgcentra.

Kan een inleefmoment ook helpen om te kiezen voor een carrièreswitch?

Uieraard! Het initiatief wordt ook gestimuleerd door de VDAB. Het is geen uitzondering dat 50-plussers een inleefmoment volgen. Het leuke van zo’n inleefmoment is dat je verschillende jobtypes kunt uitproberen.

En een inleefmoment leidt soms tot een job…

Dat is inderdaad zo en dat maakt mij dan weer heel blij. Als ik een mail krijg van een zorginstelling waarin staat dat iemand die er een inleefmoment deed er nu ook werkelijk aan de slag kan, dan bevestigt dit voor mij dat ons initiatief zeer zinvol is.

Mieke Vercruijsse

Info: www.ikgaervoor.be