Randstad Medical Academy: voor iedereen met een hart voor zorg

Aan het begin van dit schooljaar startte Randstad met het pilootproject Randstad Medical Academy en de 25 cursisten hebben intussen hun eerste succesvolle examenperiode achter de rug. Het initiatief richt zich tot mensen die al werken en verpleegkundige willen worden, de zogenaamde zij-instromers. Randstad wil zo de komende vier jaar zorgen voor 200 bijkomende verpleegkundigen.

De Medical Academy ging midden 2019 van start met een proefproject in Mechelen en Kortrijk. 25 cursisten volgen momenteel hun eerste jaar van een traject dat minstens drie jaar duurt. Randstad werkt hiervoor samen met hogescholen, zorginstellingen en Vlaams Zorgambassadeur Lon Holzer. Een unieke publiek-private samenwerking. “Alle cursisten hebben één ding gemeen: een hart voor de zorg”, vertelt Vivian Roks, strategisch adviseur bij Randstad en verantwoordelijke van het project. Iedereen doet een carrièreswitch, de ene al iets drastischer dan de andere. “Er zit een werfleider bij, mensen met een administratieve achtergrond, zorgkundigen,… We richten ons op specifiek op zij-instromers, dus mensen die aan het werken zijn en een tweede adem zoeken in hun carrière of mensen die zeer recent gestopt zijn met werken om diezelfde reden”, gaat ze verder.

Het traject

De Medical Academy werkt op de twee niveaus van verpleegkundigen: bachelor en HBO5. “Op die manier willen we de kansen voor iedereen maximaliseren”, aldus Vivian. Tijdens het eerste jaar combineren cursisten halftijds studeren met werken. “Ofwel blijf je je huidige job doen, ofwel zoekt Randstad een job die je goed kan combineren met je studies. Vanaf de start krijgen de studenten coaching volgens de ACE-methodiek. Als je geslaagd bent in het eerste jaar en 150 uren stage hebt gedaan, krijg je het certificaat van zorgkundige. Hiermee kan je aan de slag in deze functie of op een andere relevante plek in de medische sector. Wij zoeken een job die de goed te combineren is met de opleiding. Op deze manier hebben de cursisten een inkomen én doen ze relevante werkervaring op in de medische sector. Na drie tot vier jaar – afhankelijk welke studies en waar je ze hebt gevolgd – kan je aan de slag als verpleegkundige bij de zorginstelling of het ziekenhuis waar je tijdens je studies hebt gewerkt”, legt ze uit.

Coaching en begeleiding

“De coaching en begeleiding die de cursist krijgt tijdens de opleiding, is volledig gratis. Randstad zoekt mee voor financiële tegemoetkomingen zoals bijvoorbeeld tijdskrediet met motief opleiding.”

“In het eerste jaar doet Randstad de voorinvestering. Vanaf het tweede jaar gaat de cursist werken en vragen wij een supplement van de werkgever voor de begeleiding door ons. Dat supplement dekt de kosten die Randstad heeft voor deze intensieve coaching.”

Toekomstplannen

“We zijn nu klein begonnen, maar we willen snel een versnelling hoger schakelen. Dit project kadert volledig in onze rol als innovator en ons uitgangspunt om maatschappelijk relevant te zijn. Ons doel is de zorgsector ontlasten, want dat is dringend nodig”, besluit Vivian.

Mieke Vercruijsse