Trends in zorgberoepen anno 2020

De veranderingen in onze maatschappij en onze economie zorgen ervoor dat er zich ook in de zorgsector belangrijke evoluties manifesteren. Die hebben niet alleen een impact op de manier waarop we de zorg organiseren, maar zullen ook een invloed hebben op de manier waarop er in de sector wordt gewerkt. Wie ambitie heeft om straks in de zorg te werken, houdt best rekening met de volgende trends die zich in de sector aandienen.

De groeiende vergrijzing: daardoor verwachten we dat meer mensen nood zullen hebben aan zorg. Dat zal ongetwijfeld aandacht vragen voor een hogere efficiëntie bij het uitvoeren van het werk en de taken. Mogelijk zal dat ook leiden tot een verhoogde werkdruk voor mensen die in de zorg werken.

Knelpuntberoepen

De druk op de arbeidsmarkt zal toenemen omdat er een tekort is en blijft aan bepaalde profielen, waar ook de opleidingen allicht niet tijdig kunnen bijbenen om de vraag helemaal te lenigen. Dat zou er wel eens kunnen toe leiden dat we noodgedwongen zorgtaken anders moeten verdelen en andere profielen inschakelen. Denk dan aan het professioneel inschakelen van huisvrouwen die opnieuw op de arbeidsmarkt kunnen, ouderen op een of andere manier langer laten werken, niet-actieven motiveren voor jobs in de zorg. En misschien moet de zorg zelfs gaan samenwerken met andere mensen of organisaties om het allemaal gedaan te blijven krijgen: organisaties voor vrijwilligerswerk of mantelzorg.

Van hulpbehoevend naar kritische zorgconsument

Zorgverleners zullen steeds meer geconfronteerd worden met kritische en mondige burgers, die ook op andere manieren mobiel blijven. Burgers die bijvoorbeeld ook zelf op zoek gaan naar informatie via het internet. Allemaal evoluties die zonder twijfel van zorgverleners nieuwe, andere of bijkomende competenties vragen.

Mensen blijven langer thuis

Recente berichten in de pers gaven al aan dat deze trends steeds duidelijker zichtbaar worden. Mensen houden langer vast aan hun huidige woning of kiezen voor andere woonvormen zoals servicewoningen of kangoeroewoningen. Als de nood aan zorg zich steeds meer bij de mensen thuis zal stellen, verwachten we dat dit op termijn voor zorgverstrekkers een andere of verhoogde mobiliteit zal vereisen.

Digitalisering

Digitalisering en robotisering zullen ook voor de zorgsector een impact hebben. Denk maar aan meer geautomatiseerde hulpmiddelen (zorgrobots, hefrobots), de aanwezigheid van domotica in woningen waardoor zaken vanop afstand geregeld kunnen worden, de mogelijke ondersteuning van de smartphone bij revalidaties of diagnoses (er zijn nu al mogelijkheden om met smartphone cardiogram te maken en naar dokter te sturen) of de administratie van en communicatie tussen de zorgverstrekkers die geautomatiseerd of online gebeurt.

Het zijn ongetwijfeld allemaal ontwikkelingen die in de toekomst meer en bijkomende competenties zullen vragen van de mensen die in de zorg solliciteren of willen werken. Ook in het aanbod aan vacatures wordt deze evolutie straks ongetwijfeld merkbaar.