Zo kan je verpleegkunde studeren met behoud van loon

Als je al aan de slag bent als werknemer en je wil een diploma verpleegkunde halen, kan je dat wel eens doen met behoud van loon. Onder welke voorwaarden is dat het geval en wat moet je daar precies van weten?

Niet alle werknemers

Het zogenaamde project 600 staat open voor werknemers die nu al in de gezondheidssector actief zijn. Concreet biedt dit project je dan de mogelijkheid om te studeren zonder loonverlies gedurende maximum 3 jaar binnen de HBO5-opleiding en maximum 4 jaar in de Bacheloropleiding.

Aan voorwaarden voldoen

Om in aanmerking te komen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je vooreerst voldoen aan de toegangsvoorwaarden om de opleiding aan te vatten en minstens halftijds tewerkgesteld zijn met een arbeidsovereenkomst die de duur van de opleiding overlapt in een instelling die onder de sectoren van het paritair comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten valt.

Verder mag je bijvoorbeeld niet in het bezit zijn van een bachelor- of masterdiploma en moet je in de vijf jaar onmiddellijk voor het aanvatten van de opleiding minstens twee jaar gewerkt hebben in één of meerdere instellingen die behoren tot de sectoren van het paritair comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten of een openbare instelling waar soortgelijke activiteiten worden uitgeoefend

Het is overigens niet omdat je aan de voorwaarden voldoet dat je ook aan de opleiding kan beginnen. Je zal namelijk ook nog aan selectietesten moeten meedoen. Zelfs als je een positieve selectietest aflegde, bestaat de kans dat je nog niet weerhouden wordt.

Wat met je arbeidsovereenkomst?

Als je uiteindelijk de opleiding mag volgen, blijft je arbeidsovereenkomst met je werkgever gewoon bestaan. Je behoudt dan je basisloon en hebt recht op je eindejaarspremie, tussenkomst in je vervoersonkosten en maaltijdcheques. Je hebt verder het recht om afwezig te zijn op het werk vanaf de eerste effectieve schooldag van het schooljaar tot de laatste schooldag en zo een diploma van verpleegkunde te behalen in het dagonderwijs. Je werkgever zal in je vervanging voorzien en krijgt daarvoor een tegemoetkoming.

Meer info over deze mogelijkheid vind je op de website https://www.fe-bi.org

Jan Roodhooft, advocaat