7 nieuwe (werk)routines die goed zijn voor jouw carrière

De coronalockdown heeft de manier waarop we leven en werken grondig veranderd. Nieuwe situaties leiden daarbij meestal ook tot nieuwe gewoontes. Dit zijn alvast 7 nieuwe (werk)routines die jouw carrière ten goede kunnen komen.

Je werkdag is langer

Tot nader order blijft thuiswerken de norm. Dat betekent voor heel wat mensen gedaan met fileleed en het bijhorende tijdverlies. Op dagbasis krijgt de gemiddelde pendelaar er zo makkelijk één tot twee uur extra bij om werk te verzetten.

Je krijgt meer autonomie

Op je thuiswerkplek ben jij degene die bepaalt wat er te gebeuren staat, de occasionele e-mails van je baas niet te na genomen. In concreto betekent dat meer autonomie maar ook meer verantwoordelijkheid. Je bent je eigen baas en bepaalt wat je werkgewijs waar en wanneer doet. Aan het eind van de rit moeten er echter wel resultaten zijn. Daar kan je natuurlijk niet omheen.

Je ontdekt nieuwe manieren van (samen)werken

Daar waar je tot voor kort misschien dacht dat werken op kantoor een must is, blijkt dat nu plotseling helemaal niet zo te zijn. Nood breekt wet. Een crisis is immer ook vaak een kantelpunt. In dit geval is het een tipping point om af te stappen van bestofte kantoorroutines en je moderne(re) manieren van (samen)werken eigen te maken.

Je leert je collega’s (nog) meer te appreciëren

Valt het je op dat je voor of na een van de vele videomeetings steevast nog even blijft hangen bij je collega’s ? Als de coronacrisis iets heeft bewerkstelligd dan is het wel dat we dingen, die voordien misschien evident leken, weer meer zijn gaan appreciëren. Een fijne babbel met je collega’s of klant(en) bijvoorbeeld.

Je ecologische voetafdruk verkleint

In de beslotenheid van je thuiswerkplek ben je heel wat vriendelijker voor de planeet dan je denkt. Dat klinkt wollig maar het is wel degelijk zo. Je maakt minder verplaatsingen met de wagen, je garderobe blijft bescheiden (je kan zelf in pyjama aan de slag), je bespaart pakken aluminiumfolie voor je boterhammetjes, zakenreizen (met vliegtuig of hogesnelheidstrein) zitten er voorlopig niet in en ga zo maar door. Het moet niet gezegd dat je ecologische voetafdruk daardoor heel wat kleiner is dan voordien.

Je neemt (krijgt) opnieuw tijd om na te denken over je loopbaan

Daar waar het voordien voornamelijk racen was om alles voor mekaar te krijgen, heb je nu wat meer ademruimte. Die ruimte gebruiken heel wat professionals om na te denken over hun carrière of om meer contact te zoeken met andere vakgenoten. Sommigen zien in deze crisis zelfs een opportuniteit om hun carrière helemaal om te gooien en wat anders te gaan doen.

Je work-life balance gaat erop vooruit

Je zal wel gemerkt hebben dat de coronacrisis de vaart uit jouw werktempo, maar ook uit het dagelijks leven heeft gehaald. Alles gaat (wat) trager en bedachtzamer. De algemene teneur in die optiek is dat professionals zich doorgaans een stuk lekkerder in hun vel voelen dan voordien omdat ze er nu beter in slagen om hun work-life balans in evenwicht te houden. Dat is dan weer goed voor hun focus en productiviteit.

Pascal Dewulf