9-to-5-job is passé: dit komt er in de plaats

Ben je zopas weer aan een nieuwe werkweek begonnen en tel je de uren af van negen tot vijf? Dat komt omdat je iets essentieels mist. Vrijheid om je werk te doen waar en wanneer je dat wil. Goed nieuws: er is verandering op komst.

Puf je soms met de gedachte aan een veertigurenweek? Dan moet je weten dat het tot de jaren zestig de gewoonste zaak van de wereld was om zes dagen per week te werken: achtenveertig uur. Vandaag werken we dus minder dan vroeger. De manier waarop we dat doen, is echter nog altijd dezelfde als in die tijden van weleer.

Razendsnel

Daar begint het schoentje nu te knellen. De maatschappij evolueert razendsnel en heel wat ondernemingen lijken daarmee geen gelijke tred te houden. Niet zelden blijven ze hangen in die sixties sfeer waarbij je vijf dagen per week ’s morgens stipt om negen uur (al dan niet) netjes in het pak op kantoor hoort te verschijnen. Nochtans wees onderzoek in de jaren vijftig al uit dat, toen de zaterdag als werkdag werd afgeschaft, de mensen productiever waren tijdens de week. Inmiddels kunnen we ons dan ook de vraag stellen of die vijfdagenwerkweek niet dezelfde impact heeft op de productiviteit of beter gezegd het productiviteitsverlies.

Niet voor zonsopgang aan het werk

Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Oxford (Engeland) blijkt dat het negen-tot-vijfmodel dringend op de schop moet. Nine-to-five is volgens hen een regelrechte marteling op meer dan één manier. We worden gedwongen om acht uur op een bureaustoel te zitten en werk te verrichten. Ook zou onze biologische klok totaal niet zijn afgestemd op dit stoïcijnse werkregime. Ons lichaam is afgestemd op zonlicht. Probeer je even te visualiseren dat je op een ijskoude winterdag voor dag en dauw in het donker richting station trekt of met je wagen al om zes uur ’s morgens in de file staat. Of dat je op weg bent naar je nachtshift. Nog volgens het onderzoek aan de Universiteit van Oxford blijkt dat wanneer we consequent onze biologische klok geweld aandoen dat op lange termijn schadelijk is voor ons lichaam.

Ideale werktijden zijn persoonlijk

Wat komt (op termijn) in de plaats? Werken wanneer jij dat wil en waar jij wil. Ideale werktijden zijn immers persoonlijk. De aanpak is erg eenvoudig. Zoek werk in een resultaatgerichte onderneming die geen belang hecht aan uren of aanwezigheden, maar objectieven oplegt die jij binnen een bepaalde termijn moet halen. Toegegeven, niet alle functies zijn hiervoor geschikt. Ben je bijvoorbeeld logistiek medewerker in een hub waar bestellingen via e-commerce worden verwerkt, dan zal je uiteraard aanwezig moeten zijn op de werkplek. Flexibele werktijden en -werkplaatsen zijn voorlopig dan ook vooral bedoeld voor wie actief is in de kenniseconomie, de schermwerkers laten we maar zeggen. Wordt vervolgd.

Pascal Dewulf

Bron: MT.nl