Postcoronakantoor: van werkplek naar ontmoetingsplaats?

De coronacrisis heeft het kantoorleven grondig door mekaar geschud. Telewerken is vandaag nog grotendeels norm en terwijl jij thuis aan de slag bent, denkt je baas mogelijk na over de toekomst van de werkplek. Ook hij heeft immers ingezien dat het echt wel anders kan en moet. Meer kostenefficiënt en met minder infrastructuur.

De coronacrisis heeft een en ander in gang gezet. Jij zal ondertussen misschien ook al uitgebreid de geneugten van thuiswerk hebben kunnen ontdekken. Mogelijk ben je al een stapje verder en sta je op het punt om met je baas te gaan praten om van dat tijdelijke karakter iets definitiefs te maken. Ga alvast je gang want er gaan steeds meer stemmen op om van het kantoor als werkplek af te stappen en er een ontmoetingsplek van te maken.

Half om half

Bij het Antwerpse Protime, gespecialiseerd in tijdsregistratie en toegangscontrole, nemen ze alvast het voortouw. Daar gingen zowat de helft van de werknemers opnieuw aan de slag op kantoor. De ander helft blijft thuiswerken. “Niet alleen nu, maar ook na de coronacrisis wordt thuiswerk bij ons een blijver en moeten werknemers via een app aanvragen om naar kantoor te mogen komen”, aldus Peter s’Jongers, ceo van Protime. “Op die manier wordt erover gewaakt dat er niet te veel mensen op hetzelfde moment op kantoor werken. Én, mocht er toch iemand ziek worden, kunnen we ook snel nagaan wanneer en met wie hij of zij op kantoor was.”

Goed ingeburgerd

Ook voor de coronacrisis was telewerken al goed ingeburgerd bij Protime, maar het kon enkel op aanvraag en na expliciete goedkeuring. Voortaan worden de rollen omgedraaid: wie naar een van de kantoren wil komen, moet dat aanvragen via de ‘myProtime app’. Dat is een app die door Protime zelf werd ontwikkeld. In functie van de bezettingsgraad op kantoor, volgt via de app al dan niet een goedkeuring om naar kantoor te mogen komen. Ook kunnen werknemers via dezelfde app op hun smartphone aangeven wanneer ze op kantoor aankomen én wanneer ze er vertrekken. Mocht er toch iemand ziek worden, dan krijgt de leidinggevende automatisch een covid-19-rapport waarin staat met wie de werknemer op kantoor mogelijk in contact kwam.

Werken waar en wanneer je wil

Bij Protime loopt de app ondertussen als een succesvolle proof on concept. Protime wil het idee uiteraard ook vermarkten. “Met de myProtime-app bieden we bedrijven niet alleen een oplossing om hun werknemers veilig opnieuw naar kantoor te laten komen, maar ook om plaats- en tijdonafhankelijk werken in de praktijk te brengen voor hun werknemers. De meesten onder ons zitten door deze crisis nog steeds in een gewijzigde thuissituatie die bepaalde zaken bemoeilijkt. Zo moeten velen hun werk weten te combineren met de opvang en begeleiding bij het schoolwerk van hun kinderen. Als bedrijf gaan we daarin mee en geven we onze werknemers de nodige flexibiliteit om hun werk-thuis-tijd zelf in te delen. Wie zijn kroost overdag wil helpen met de schooltaken, om dan na de bedtijd van de kinderen verder te werken, kan dat zonder enig probleem”, besluit Peter s’Jongers.

Pascal Dewulf

Bron: Protime.be