Waarom het nieuwe werken goed is voor je gezondheid

Het nieuwe werken is een amalgaam van maatregelen om de werkdag te updaten naar 2015: glijdende uren, satellietkantoren, flexwerkplekken zonder zitplaatsen, thuiswerken,… Dat klinkt veelbelovend, maar bovendien is het ook goed voor je gezondheid.

Vergeet de files
Iedere ochtend jezelf door ellenlange files wurmen om vervolgens je verplichte 8 uren op kantoor te slijten: het zou iets moeten zijn uit lang vervlogen tijden, maar anno 2015 is het nog steeds een hardnekkig gegeven. Te weten dat zowat 80% van de uitgeoefende jobs in België zich vandaag in de dienstensector situeert, wordt die dagelijkse routine van file-werk-file al helemaal archaïsch. Met het nieuwe werken ga je aan de slag waar je wil, en ontsnap je zo aan de files.

Bye bye tijdverlies
Zinloze verplaatsingen en vooral de daarbij horende stress behoren tot het verleden. Eindelijk ben je je eigen baas.

Je baas kijkt niet meer mee over je schouders
Jouw baas zal je in het nieuwe werken een aantal taken en data meegeven. Punt uit. Hoe jij die taken klaart, waar of wanneer: dat is jouw zaak. Zaak is enkel dat je ze klaart binnen de opgegeven deadlines. Gedaan met voortdurend over je schouder meekijken.

Je maakt zelf je werkplek
Indien je thuis werkt, maak je je kantoor uiteraard zelf en kies je bijvoorbeeld ook de meest passende kantoorstoel en bureautafel die zich aanpast aan jouw behoeftes. Gedaan met trendy maar pijnlijke kantoorstoelen die meer lijken op foltertuigen dan ergonomische zitelementen.

Je beweegt meer
Het nieuwe werken houdt echter ook in dat je meer beweegt. Van je thuisbureau naar je satellietkantoor om dan weer te verkassen richting hoofdkantoor om even professioneel bij te praten. Beweging is goed. Hoe meer stappen je maakt per dag, hoe lekkerder je in je vel zal zitten.

Je voelt de passie weer opflakkeren
Je herwonnen energie komt echter niet enkel van die bijkomende beweging. Wanneer je je werk met veel passie doet en je daarbovenop ook nog mag kiezen wanneer, waar en hoe je het doet zal je motivatie bovendien een stevige boost krijgen.

Je kan je werk/privé balans weer perfect in evenwicht brengen
Wanneer je enkel met deadlines hoeft rekening te houden, kan je voor de rest je werkdag zelf inrichten. Die kan je vervolgens een stuk beter afstemmen op je gezin zonder dat je werk eronder lijdt.

Pascal Dewulf