Zo zal je leven er (werkgewijs) na de coronacrisis uitzien

De wereldwijde coronapandemie begint in kracht af te nemen en de startknop van het leven van alledag wordt stap voor stap weer omgedraaid. De hamvraag: zal jouw leven na covid-19 er echt helemaal anders uitzien? Gaan we met z’n allen definitief naar het nieuwe normaal? Zeker is nu al dat heel wat dingen, vooral ook op professioneel vlak, een definitieve wending zullen nemen.

Afstandseconomie

Digitaal ondernemer en trendwatcher Jo Caudron had het er onlangs al over in het duidingsprogramma ‘De Zevende Dag’ op VRT: de afstandseconomie. Voor onze dagelijkse werkroutine betekent dat mogelijk dat we in de toekomst minder tijd op kantoor doorbrengen en vaker op afstand zullen werken. Caudron maakt zich eveneens sterk dat hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer werkgevers en werknemers zullen beseffen dat we de klok niet zomaar kunnen terugdraaien. We zullen dus vaker van mekaar gescheiden zijn als collega’s. Wanneer we samenkomen, zal het sociale aspect (mekaar weer zien, een fijne babbel,…) minstens even belangrijk worden dan productief zijn op kantoor.

Je positie als sollicitant wordt minder sterk

Het Federaal Planbureau voorspelt dit jaar een krimp van de economie met 8%. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de arbeidsmarkt. Volgens econoom en arbeidsmarktspecialist Stijn Baert van de Universiteit Gent impliceert dat ook dat er sowieso minder vacatures zullen zijn. Gevolg: meer werkloosheid waardoor de werkgever uit een grotere vijver aan sollicitanten kan vissen en het laken ook op andere vlakken naar zich toe zal trekken. Als sollicitant sta je na de coronacrisis dus mogelijk minder sterk op de arbeidsmarkt.

Werkgevers die thuiswerk vooropstellen worden (nog) aantrekkelijker

Werkgevers die eruit willen springen, kunnen best inzetten op maximaal thuiswerken. Laten we eerlijk zijn, de schrik zit er bij heel wat werknemers goed in. Op je thuiswerkplek zit je in een veilige bubbel en kan je tegelijkertijd flink wat werk verzetten. Het moet niet gezegd dat werkgevers die dat thuiswerk faciliteren in de toekomst meer dan een streepje zullen voor hebben bij sollicitanten.

Digitaal is het nieuwe normaal

Er is altijd een crisis nodig om een kantelpunt te veroorzaken. In dit geval heeft een stekelig virus ervoor gezorgd dat we grondig zijn beginnen nadenken over hoe we werken, over de dagelijkse (al dan niet onnodige) verplaatsingen die we doen van en naar kantoor en dies meer. Ook werkgevers hebben op dat vlak hun huiswerk gemaakt. We gaan met z’n allen veel meer inzetten op digitaal samenwerken. De coronacrisis heeft alvast bewezen dat het perfect kan. Alleen traditionele bedrijven zullen zo snel mogelijk terug naar business as usual willen gaan.

We zullen anders denken over werk en leven

Welke gevolgen dat zal hebben op lange termijn is niet duidelijk, maar zeker is dat de wereld en de arbeidsmarkt nooit meer hetzelfde zullen zijn. We zullen met z’n allen bewuster nadenken over hoe we omgaan met onze tijd en onze professionele tijdbesteding. Als er iets is dat de coronacrisis ons immers heeft geleerd dan is het wel dat iemands leven in een vingerknip helemaal kan veranderen. Ook heeft de coronacrisis bepaalde jobs weer helemaal op de kaart gezet. Zorgwerkers, vuilnisophalers, supermarktbedienden en pakjesbezorgers werden door de coronacrisis de nieuwe helden. Ook qua sociale status op de arbeidsmarkt heeft de coronacrisis dus vast en zeker een en ander door mekaar geschud.

Pascal Dewulf