Zo ziet de terugkeer naar het nieuwe normaal op de werkplek er voor jou uit

Langzaam keren we terug naar normaal, het nieuwe normaal dan, ook op de werkplek. Vraag je je af hoe dat allemaal zal verlopen? Geen nood, wij brengen graag opheldering.

Het overlegcomité begint stilaan naar een geplande corona-exit toe te werken. De federale regering is het daar ook eens over geworden met de regionale overheden. Na maanden van welles-nietes scenario’s kwam sinds 9 juni het rijk van de vrijheid eindelijk weer wat dichterbij. De terrasjes, die zijn ondertussen weer open. Sinds 9 juni mogen we ook weer binnen tafelen op restaurant. Op 27 juni gaan er nog wat extra versoepelingen in.

Terugkeer naar de werkplek

Daarnaast zijn er nog een resem andere vrijheden die we terugwonnen zoals kermissen, sauna’s, zwembaden, … Maar goed, hoe zit het eigenlijk met de terugkeer naar kantoor? Gegeven dat je daar nog zin in hebt natuurlijk? De voorbije weken bleef thuiswerk nog verplicht, in combinatie met zogenaamde terugkeermomenten. Dat betekent dat je in principe één dag per week weer richting kantoor mocht en op voorwaarde dat maximaal 20 procent van je collega’s op de werkplek aanwezig was. Bij kmo’s die minder dan tien personeelsleden in dienst hebben, mochten dat maximaal vijf werknemers zijn.

Regelmatig testen

Vanaf 27 juni is telewerken (indien je dat wenst) niet langer verplicht. Wel aangeraden. De regering adviseert ook om dan regelmatig te testen op covidbesmetting wanneer je richting werkplek trekt.

Pascal Dewulf