Geertrui Mieke De Ketelaere; topvrouw in de ICT-sector

Ze zijn niet zo dik gezaaid, vrouwen aan de top in de ICT-sector. Deze sector blijft grotendeels gedomineerd door mannen. Geertrui Mieke De Ketelaere, Director Customer Intelligence (West-Europe) bij SAS – marktleider in analytics – voelt zich op haar plaats in deze mannenwereld. Ze is genomineerd voor de titel ‘ICT Woman of the Year 2018’. Een gesprek…

Vanwaar jouw interesse voor techniek?

Ik ben eigenlijk reeds sinds mijn 3 jaar technisch aangelegd. Mijn passie als 3- tot 5-jarige was met lego spelen, matchboxen automatiseren, balpennen uit elkaar halen en opnieuw gemixt samenstellen… Ik was er dan ook als eerste bij om een eigen homecomputer te hebben op 13-jarige leeftijd. Verder speelde ik trompet en droeg ik liefst enkel jeans. Ik paste gewoon niet in het standaard ‘meisjesplaatje’.

Je werkt in een wereld die gedomineerd wordt door mannen… Hoe ervaar je dat ?

Door sinds mijn 17de bijna enkel door mannen omgeven te worden – door mijn studies en muziek – en het feit dat ik al geen typisch meisje was, vind ik het persoonlijk gemakkelijker met mijn “0-1”-brein met mannen om te gaan dan met vrouwen. Doorheen de tijd heb ik geleerd meer emoties te ontwikkelen en niet enkel de kleuren zwart en wit te kennen, maar ook lichtgrijs, donkergrijs, olifantgrijs, muisgrijs… Ik kan ondertussen ook vrouwen beter verstaan. Ik vind echter wel dat wij vrouwen ook duidelijker moeten communiceren. We moeten geen ja zeggen, als we neen bedoelen. Dat doen mannen volgens mij beter en transparanter.

Is er een verschil in hoe mannen of vrouwen met je omgaan?

Er zijn drie persoonlijke eigenschappen die een mens uniek maken: uiterlijk, intellect/kennis en gemoedstoestand. Ik heb moeten vaststellen dat vrouwen het andere vrouwen soms moeilijk maken in de businesswereld omdat ze in eerste instantie oordelen op elkaars uiterlijk. Bij mannen is dat anders. Als zij een aanval doen op vrouwen, dan is dat in de eerste plaats op kennis. Als vrouw moet je stabiliteit kunnen vertonen op elk punt.

Moet je je als vrouw harder bewijzen dan als man?

Op dit moment heb ik niet het gevoel mij harder te moeten bewijzen bij mensen die me kennen. Ik moet echter nog steeds vaststellen dat bij elke wijziging in het team, er steeds weer mannen zijn die uit onverwachte hoek 1 van de 3 punten zullen aanvallen. Uiterlijk en intellect heb je op 48-jarige leeftijd onder controle. Het is verrassend te zien hoe mannen je nog steeds uit emotionele balans proberen te brengen. Normaal geen probleem, maar raar dat je toch nog hierop ‘aangevallen’ wordt. En als starter is het niet zo eenvoudig. Om de ladder op te klimmen moet je jezelf bewijzen met discipline ten opzichte van jouw werk en jezelf, met emotionele en intellectuele kennis.

Wat vind je van vrouwenquota in het bedrijfsleven?

Dit werkt volgens mij averechts… Je voelt vaak dat je gewoon op basis van het tikje naast ‘Geslacht: M/V’ al wordt aangenomen, zonder je te moeten bewijzen. Dit is ook niet goed. Als vrouw wil je erkend worden net zoals een man erkend wordt, en niet omdat er een target in de HR-afdeling moet ingevuld zijn.

Is er in de ICT-wereld voldoende aandacht voor de combinatie werk-gezin?

Bij SAS wel, ik heb geen klagen. Maar ik zie rond mij wel vrouwen te weinig voor zichzelf opkomen. Het feit dat we ons eigen leven bepalen en geen ‘eigendom’ zijn van een bedrijf, maar dat een bedrijf de ‘luxe’ heeft om met ons te mogen werken, is vaak een spel dat door weinig vrouwen zo wordt gespeeld. Zelfrespect en discipline is de sleutel.

Je bent genomineerd voor ICT Woman of the Year 2018. Vind je het belangrijk dat dergelijke initiatieven bestaan.

Zeker! Er zijn toch zeker nog een aantal werkpunten die openstaan volgens mij: respect voor kennis, aanvaarden van de verschillen in gemoedstoestand… Ik denk dat verschillende vrouwen meer zouden kunnen, maar gewoon niet durven. Ik hoop dan ook echt als voorbeeld te staan.

Heb je nog een boodschap voor vrouwen die twijfelen om in de ICT-wereld aan de slag te gaan?

Gewoon doen! Met mannen werken is soms gemakkelijker dan met vrouwen werken (lacht).

Op 15 maart wordt bekendgemaakt wie de titel ICT Woman of the Year 2018 in de wacht sleept.

Mieke Vercruijsse