It'ers zijn nerds, ingenieurs saai: 3 manieren om clichés te doorprikken

06/06/2014

It'ers zijn nerds, vrachtwagenchauffeurs stoer, ingenieurs saai en verkopers gladde, onbetrouwbare types. Je kent ongetwijfeld ook de clichés over jouw beroep: hoe reageer je erop?

1. Trek je er niets van aan en verras

Het meest typerende kenmerk van een cliché is dat het moeilijk uit te roeien is. In plaats van je druk te maken over flauwe grapjes over je beroep, kan je je er misschien maar beter bij neerleggen dat mensen die je niet kennen het recht hebben om clichématig te denken over je beroep. Laat ze maar praten en verras ze met de andere aspecten van je persoonlijkheid. Als je als 'saaie ingenieur' out of the blue plots laat vallen dat je in je vrije tijd aan speleologie of bergbeklimmen doet, dan zal je al heel wat mensen de mond snoeren. Zoals voetballers na zware kritiek in een volgende wedstrijd antwoorden op het veld kan ook jij je daden laten spreken. Misschien ligt het niet altijd in je persoonlijkheid om iets onverwachts te doen, maar een kleine inspanning kan ervoor zorgen dat het clichédenken snel ophoudt. Als je als boekhouder ook Chinees of Zweeds gaat studeren, zal het cliché dat je een cijferfreak bent snel naar de achtergrond verdwijnen.

2. Praat met collega's

Toegegeven, niet iedereen heeft het in zich om verrassend uit de hoek te komen. Maar de clichés die over jou en je beroep de ronde doen zijn ook een doorn in het oog van duizenden collega's. Niet alleen binnen de organisatie waarvoor je werkt, maar ook erbuiten. Als je last hebt van de clichés, probeer dan gelijkgezinden te vinden en vraag hoe zij ermee omgaan. Ze zullen ongetwijfeld tips kunnen geven over manieren om clichés te doorbreken. Praten werkt, de slogan van één van de grote banken, is ook in dit geval een goede strategie.

3. Haal het acteurstalent in je naar boven

Allemaal hebben we ons wel eens schuldig gemaakt aan een leugentje om bestwil. En wie kan liegen, kan ook een beetje acteren of via een coach of een cursus dat acteertalent leren ontwikkelen. Zo kan je leren om een andere eerste indruk na te laten dan deze die mensen normaal van je krijgen. Als je last hebt van het feit dat velen je als it'er als een wereldvreemde nerd beschouwen, train dan jezelf in het overtuigen van de mensen dat je pakweg Formule1-pilloot of modeontwerper bent . Met een klein beetje oefening lukt het je vast om je gesprekspartners versteld te doen staan. Als je vervolgens zegt dat je eigenlijk toneel hebt gespeeld, is meteen ook het ijs gebroken voor een goed gesprek.

Geert Degrande

Deel met anderen