7 bizarre jobs waarvan je het bestaan mogelijk niet eens af wist

Vind jij dat je een rare job hebt? Dan heb je van deze jobs mogelijk nog niet gehoord.

Autosnuffelaar

Wist je dat ze bij grote autofabrikanten mensen in dienst hebben die hele dagen aan het interieur van wagens zitten te snuffelen? Zij ruiken of het leder van de zetels lekker ruikt, of het dashboard geen storende geuren genereert en dies meer. Kortom, nare geurtjes die de ervaring of associatie met het automerk zouden kunnen in de weg zitten. Dat wordt dan doorgegeven aan het designteam dat de nodige acties onderneemt om één en ander te verhelpen.

Koffieproever

Ben je een koffie-addict? Dan is een job als koffieproever mogelijk wel wat voor jou. Bij grote concerns waar koffie wordt gebrand gaat de koffieproever dagelijks aan de gang met, jawel, koffie proeven om informatie te vergaren rond de smaak van bepaalde koffiemengelingen. Die informatie geeft hij of zij dan door aan bijvoorbeeld de koffiebranders. Zo zou een koffie bijvoorbeeld te bitter kunnen smaken of juist te zoet wanneer hij niet correct wordt gebrand. Dat delicate evenwicht is vooral voor koffiemengelingen een erg complexe oefening. En zie daar, de koffieproever.

Passagiersduwer

In Japan zijn deze individuen gekend als ‘Oshiyas’. Dat zijn officieel door de spoorwegen aangestelde personen die mensen op overvolle metro’s een elegante edoch kordate por in de rug geven tijdens het instappen. Het is een beetje oneerbiedig wanneer je ze zo ziet proppen, maar het gaat er allemaal hoffelijk aan toe en passagiers lijken er ginder geen probleem mee te hebben.

Golfballenduiker

De job van deze man of vrouw bestaat erin om in vijvers of andere waterpartijen achter golfballen te duiken en ze op te halen. Je vindt dit soort medewerkers op de betere greens waar waterpartijen een onderdeel vormen van de holes. Het is alvast een gek gezicht wanneer je zo een duiker, voorzien van een netje met daarin allemaal golfballen, boven water ziet komen.

Fietsdregger

Enig idee hoeveel fietsen er jaarlijks in de grachten die Amsterdam doorkruisen, terechtkomen? Dat zijn er honderden. Speciale baggerboten doorkruisen dan ook op regelmatige tijdstippen de Amsterdamse binnenwateren om fietsen die al dan niet moedwillig in het water zijn beland weer op te vissen.

Beddenverwarmer

Hotelketen Holiday Inn vond het maar niks dat hun hotelgasten in een koud bed moesten kruipen. Daarom kregen ze er ooit het lumineuze idee om ‘bedopwarmers’ in dienst te nemen. Dat waren mensen die een speciaal all-in-one fleecepakje, handschoenen en hoofddeksel incluis, aantrokken om vervolgens even in het bed van de hotelgasten te kruipen. Zo hadden die het lekker warm wanneer ze zelf onder de wol gingen. Holiday Inn is er vermoedelijk mee gestopt, maar een Russische jongedame heeft het idee ondertussen opgepikt en overgenomen. Per (bed)opwarming dien je 75 euro neer te tellen.

Tester dierenvoeding

Vraag je je soms wel eens af of dierenvoer eetbaar is? Jazeker, het zijn immers eerst mensen die het geproefd en goed bevonden hebben. Hondenkoekjes, kattenbrokken: eer jouw trouwe viervoeter er zichzelf aan tegoed doet, heeft in een fabriek een menselijk testpanel het voer al uitgebreid geproefd, besnuffeld en beoordeeld.

Pascal Dewulf