Carrière maken in retail: 7 onontbeerlijke tips

Gaat je hart sneller slaan van een job in retail? Dan hebben wij alvast 7 onontbeerlijke tips om je professionele toekomst vleugels te geven.

Je neemt je verantwoordelijkheid

Een zaak (helpen) runnen, is meer dan verkopen. Je waakt over de winkelinrichting, hebt oog voor de klant, je checkt de voorraad en zorgt voor een unieke sfeer. Kortom, je neemt ownership van de taken die jou zijn toebedeeld. Geleidelijk aan krijg je mogelijk meer verantwoordelijkheid maar een solide basis, die heb je dan voor altijd.

Je bent service minded

Anders gezegd ben je dienstbaar naar de klant(en). Je staat hen met raad en daad bij en steeds met de glimlach. Je voelt bijna instinctief dat een klant jouw hulp nodig heeft. Dienstbaar zijn betekent ook dat je beschikt over een positieve uitstraling, een optimistische aanpak en behulpzaamheid. Kunnen klanten dat in jou terugvinden, dan zal je al snel een topverkoper worden.

Je bent flexibel

Ben je 9-to-5? Dan is een job in retail mogelijk niet echt geschikt voor jou. In de retail ben je immers vaak op onregelmatige uren aan de slag, ook in de weekends. Schrikken die wisselende uurroosters je niet af? Dan zit je gebeiteld.

Je houdt van verkopen

Zit dingen aan de man (of vrouw) brengen je in het bloed? Hou je ervan om mensen te adviseren en te overhalen een product of dienst aan te kopen? Dan is de retail de ideale plek om je carrière vorm te geven.

Je bent professioneel

Je kent je vak en je producten door en door omdat je er een hart voor hebt. Die professionaliteit laat je ook doorschijnen in je voorkomen. Je ziet er altijd tiptop uit.

Je straalt vertrouwen uit

Hoe je het ook draait of keert, verkopen is in se maar op één principe gebaseerd en dat is vertrouwen. Vertrouwen in het product maar ook in jou als verkoper. Retail is niet gebaat met gladjanussen, egocentrische karakters of mensen zonder passie voor het product. Wel met iemand waarop ze kunnen bouwen en vertrouwen.

Je hebt menselijk doorzicht

Iedere klant is anders. Sommigen willen het zelf allemaal uitzoeken, anderen wil snel door jou worden geassisteerd. Het is aan jou om in te schatten welk soort klant(en) je over de vloer krijgt en hoe je hen best van dienst kan zijn. Een one-size-fits-all bestaat misschien in kleding maar niet in de aanpak van klanten.

Pascal Dewulf