Deze job is gewoon een droom

“Ik ben slim en de lasrobot is dom en doet netjes wat ik hem opdraag om te doen”, steekt Frank meteen van wal als we hem ontmoeten in zijn dagelijkse werkomgeving. Hij is programmeur van lasrobots, een job waarin hij als ervaren lasser doorgroeide bij zijn werkgever. En Frank is best tevreden met zijn job.

Als programmeur van een lasrobot krijg je de werktekeningen van het stuk dat gemaakt moet worden. Daar ga je mee aan de slag om de lasrobot te programmeren, zodat die het stuk volgens de regels van de kunst afwerkt. Je programmeert alle verschillende stappen en gaat die vervolgens op een proefstuk uitproberen. Als het allemaal goed loopt, kunnen de operatoren vervolgens aan de definitieve productie beginnen.

Creatief

“Je bent als programmeur niet louter de hele dag bezig met het uitzetten van de bewegingen van de lasrobot. Er komen ook nog heel wat andere zaken bij kijken”, vertelt Frank. “Zo zorgen we er ook voor dat kleine storingen, in een mooie samenwerking tussen programmeur en operator, zo snel mogelijk verholpen worden.” Dat brengt ook meteen een stuk extra creativiteit in het beroep. En het vereist dat je in staat bent om zelfstandig te werken en de juiste beslissingen te nemen.

Doorgroeien

Zijn collega Gert is zich volop aan het bijscholen om zelf ook als operator te kunnen doorgroeien tot programmeur van lasrobots. “Als lasrobotprogrammeur is het het beste als je ook een beetje lastechnische kennis hebt, omwille van lasposities en parameterinstellingen.

De meeste lasrobotprogrammeurs zijn manuele lassers die door middel van een

interne of externe opleiding doorgegroeid zijn.”

Trots

Frank beaamt de woorden van zijn collega en weet ons nog te vertellen dat hij ontzettend tevreden is met wat hij bereikte in zijn loopbaan: “Dit is gewoon een droom, deze job. Omdat je van nul begint en je ziet dat eigenlijk groeien tot het eindproduct. En daar ben ik best wel trots op.”