Job in de kijker: Hans De Block werkt voor Handicap International

Gedreven door mensenrechten is Hans De Block werkzaam als adviseur institutionele partnerschappen bij Handicap International. “Met onze ngo steunen we personen met een handicap en kwetsbare bevolkingsgroepen. Kunnen werken voor zo’n maatschappelijk relevante organisatie geeft me enorm veel voldoening”, vertelt hij.

Vanwaar jouw interesse in ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulpverlening?

“Na mijn studies rechten, liep ik stage bij de Verenigde Naties in Genève. Daar groeide mijn belangstelling voor internationale samenwerking en een internationale werkomgeving. De kiem voor mijn professionele loopbaan was gelegd. Ik besliste nog een masteropleiding mensenrechten te volgen in Italië en ging daarna aan de slag bij een ngo in Congo. In 2015 koos ik voor een job bij Handicap International.”

Wat sprak je aan binnen deze organisatie?

“De missie van Handicap International is het bijstaan van kwetsbare mensen – vaak mensen met een fysieke handicap – in ontwikkelingslanden en in landen in conflict of getroffen door natuurrampen. Ik vind de waarden waarrond wij werken enorm relevant en daar haal ik ook mijn grote voldoening uit.”

Je werkte voor Handicap International eerst enkele jaren in het buitenland.

“In Burundi, Libanon, Zuid-Soedan en Irak stuurde ik projectteams aan en had ik ook de taak om te waken over de strategie. Sinds 2020 werk ik vanuit ons hoofdkwartier in Elsene als adviseur voor institutionele partnerschappen.”

Wat houdt jouw job in?

“Mijn hoofdtaak bestaat uit het uitbouwen van goede samenwerkingen met internationale overheden en instellingen. Om hun doelstellingen binnen de ontwikkelingssamenwerking te realiseren, werken zij samen met ngo’s. Op basis van concrete projectvoorstellen die wij indienen, beslissen overheden vervolgens welke aanvragen ze willen subsidiëren. Mijn taak bestaat dus enerzijds uit het uitwerken en opvolgen van zulke dossiers en het contractbeheer, en anderzijds uit netwerken. Daarnaast analyseer ik heel wat info om strategieën te bepalen.”

Waaruit haal jij voldoening?

“Uit de grote autonomie die ik heb en het vertrouwen dat ik krijg binnen de organisatie. Ook de afwisseling en de vele contacten vind ik fijn. Het ene moment ben ik in meeting met iemand in Oslo en enkele uren daarna ben ik in contact met iemand in Kinshasa. Verder krijgt mijn motivatie een boost als ik een dossier succesvol heb afgerond.”

Jullie doen ook campagnes naar het grote publiek. Zo loopt momenteel de #WeMoveTogether-campagne. Leg eens uit.

“Met de #WeMoveTogether-campagne stellen we zeven unieke wandelingen voor op verschillende locaties in België, zowel in steden als in natuurgebied. We vragen daarmee aandacht voor het belang van kwaliteitsvolle revalidatiezorg en willen iedereen in beweging brengen. Wandel bijvoorbeeld langsheen lavendelvelden of bloempluktuinen of klim tot de hoogste brouwerij van België. Tijdens verschillende tussenstops nemen enkele experten van Handicap International je via podcasts mee hun leefwereld in.”

Mieke Vercruijsse