Ook vrouwen zijn gegeerd in mannenberoep

In een vergrijzende arbeidsmarkt, waar knelpuntberoepen moeilijk ingevuld geraken, liggen er ook voor vrouwen kansen om aan de slag te gaan in vacatures die meer inspanning vragen om ingevuld te geraken. Zeker als het om meer technische knelpuntberoepen gaat, is dat niet vanzelfsprekend.

Volgens een Amerikaanse studie uit 2015 zijn vrouwen in grote bedrijven opvallend minder aanwezig in technische jobs. Amper 1 op de 7 werknemers in die afdelingen is een vrouw. Merkwaardig, zeker als je weet dat bijvoorbeeld in Vlaanderen de vrouwen 47% van de werkende bevolking uitmaken. Cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie tonen aan dat de deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt tussen 2005 en 2015 met 13,8% steeg, terwijl het aantal werkende mannen naar verhouding op hetzelfde peil bleef.

Meer werkzekerheid

Knelpuntvacatures invullen door minder stereotiep in mannelijke en vrouwelijke beroepen te denken, kan oplossingen bieden en moeten we in de toekomst misschien nog sterker overwegen. Tara volgde bij VDAB een opleiding voor onderhoudsmecanicien. “Ik maak graag dingen, zorg dat ze goed functioneren. Ik koos ook nog eens voor een knelpuntberoep en dat opent volgens mij perspectieven op meer werkzekerheid”, vertelt ze daarover. Dat ze graag de boel draaiende houdt, was voor haar niet de enige overweging om die keuze te maken. “Ik ben verhuisd”, vertelt Tara. “Als onderhoudsmecanicien liggen er meer mogelijkheden in de regio waar ik nu woon. Waar ik vandaan kom, was er bijvoorbeeld meer vraag naar lassers.”

Kiezen voor een knelpuntberoep en rekening houden met de vraag en de mogelijkheden van de regionale arbeidsmarkt zijn alvast een goede motivatie als je een minder voor de hand liggende beroepskeuze wil maken. Via de beroepeninfo op de website van VDAB vind je heel wat informatie over de verschillende beroepen en sectoren. Of je kan bij een VDAB-bemiddelaar terecht voor meer tips en advies.

Info: www.vdab.be