Sam, eerste job bij TUC RAIL: "Groot verschil tussen unief en industrie"

20/05/2014

Vorig jaar afgestudeerd, en nu al als volleerd ingenieur aan de slag op de High Voltage-afdeling van TUC RAIL, het ingenieurs- en projectmanagementbureau gespecialiseerd in spoorwegtechnologie. De 23-jarige Sam Breugelmans ontwerpt er elektrische installaties.

1. Waarom is dit de job van je leven?

"Van jongs af aan ben ik geboeid door techniek. Vorig jaar haalde ik mijn diploma burgerlijk ingenieur elektrische energie aan de KULeuven. Deze job ligt volledig in de lijn van mijn studies. Ik kan me helemaal uitleven in de technische uitdagingen die ik hier voorgeschoteld krijg."

2. Dit is je eerste werkjaar. Wat is de belangrijkste les tot nu toe?

"Dat er een groot verschil is tussen de theorie en de praktijk. Als je aan de universiteit een examen aflegt, vertrek je van gekende gegevens. In de praktijk moet je zelf op zoek gaan naar de gegevens die je nodig hebt om een installatie te ontwerpen. Dat is minstens zo belangrijk als berekeningen doen."

3. Wat motiveert je het meest?

"Dat ik programma's en werkmethodes kan verbeteren. Kennis opdoen is tof, maar er echt iets mee ontwerpen, dat is pas de moeite."

4. Werk je van 9 tot 5?

"In principe werk ik 40 uur per week. Maar het moment dat ik het bedrijf buiten stap, stoppen mijn hersenen niet met nadenken over hoe ik een technische vraag kan oplossen. Ook tijdens mijn rit op de trein, neem ik geregeld technische documenten door."

5. Welke eigenschappen van je baas apprecieer je het meest?

"Hij is niet enkel de leidinggevende die onze deadlines controleert. Je voelt dat hij inhoudelijk goed op de hoogte is van het werk op de afdeling."

Christel Bedert

Deel met anderen