Bijklussen tijdens de feestdagen: dat doet je zo

Eindejaar komt stilaan in zicht. Dat is het moment waarop de meeste bedrijven het extra druk hebben. En ze dus extra handen kunnen gebruiken. Zin om bij te klussen? Dan is kerst en oudejaar het ultieme moment.

Het eindejaar staat voor gezelligheid, lichtjes in de kerstboom en veel cadeautjes. Die cadeautjes kosten wel wat geld. En dan is het interessant om wat extra te verdienen. Kwestie dat je bij de start van het nieuwe jaar niet met een lege geldbeugel zit.

Familie en vrienden

Een eerste stop op zoek naar een job is polsen bij je eigen familie en vrienden. Mogelijk is men in het bedrijf waar ze aan de slag zijn nog op zoek naar tijdelijke medewerkers om de piek met eindejaar op te vullen. Je hebt op dat vlak alvast een streepje voor. Het is immers een familielid dat je heeft ‘aangebracht’. De kans dat je op die manier snel aan de slag raakt, is reëel.

Stoute schoenen

In sectoren waar het rond de jaarwisseling extra druk is, kan je doorgaans ook snel aan de slag. In catering, horeca of retail bijvoorbeeld. Daar staan ze vandaag immers ook al te springen om extra personeel. Met kerst zal dat alleen maar nijpender worden. Trek daarom je stoute schoenen aan en vraag op de man af – in de zaken waar je bijvoorbeeld zelf al klant bent – of ze nog mensen nodig hebben. Je voelt je niet zeker omdat je niet zo gek veel ervaring hebt? Laat dat je niet afschrikken. De nood in de desbetreffende sectoren is momenteel zo hoog dat ze je graag snel de kneepjes van het vak aanleren.

Op de loer

Je kan het natuurlijk ook via een andere geijkte weg doen: interimkantoren. Voor eindejaar bulken hun websites doorgaans van de tijdelijke opdrachten. Opgelet, je moet er wel tijdig bij zijn. Vaak hebben ze immers opdrachten bij grote (lees: qua verloning aantrekkelijke) bedrijven waarvoor heel wat gegadigden in de rij staan. Hoe sneller je er dus bij bent, hoe groter de kans op een toffe opdracht. Tot slot: vraag gerust ook eens na bij je buren. Misschien hebben ze nog wel wat interessante klusjes zoals bijvoorbeeld een kerstboom in de tuin neerpoten. Bottom line: leuke jobs voor eindejaar liggen overal op de loer. Succes alvast!

Pascal Dewulf