Dit is hoe je in 5 minuten succesvol kan solliciteren

In vijf minuutjes je droomjob in de wacht slepen? Het klinkt alvast te mooi om waar te zijn. Toch kan het. Lees even verder.

De tijd dat je je professionele geloofsbrieven schreef met een ganzenveer zijn lang voorbij. Zelfs een handgeschreven sollicitatiebrief begint serieus oubollig te worden. Tja, we zijn 2020 en vandaag loopt dat nu eenmaal heel anders dan in de tijden dat pakweg jouw ouders de arbeidsmarkt op moesten. Vandaag doe je dat in… 5 minuten.

5 minuten

‘Solliciteer in 5 minuten’ is niet ons devies, maar wel dat waarmee outsourcing- en advieskantoor Bizztalent op Facebook succesvol kandidaten zocht en vond.

Een gerichte rekruteringscampagne verscheen in de FB-nieuwsfeed van pas afgestudeerde- en werkzoekende jongeren op het populaire sociale netwerk. Wie klikte, kreeg een video te zien waarin Bizztalent zichzelf voorstelde waarna geïnteresseerden vijf vragen kregen voorgeschoteld en hun cv konden opladen. Dat leverde Bizztalent veertig sollicitaties op.

Facebook, de jobhub

Je ziet het, een real life verhaal dat aantoont Facebook echt wel interessant is om snel een job te scoren. Wat moet je doen ? Een degelijke profielfoto van jezelf op de moeder aller netwerken plaatsen. Dat is alvast een perfect begin voor een snelle en succesvolle sollicitatie. Zet vervolgens op je Facebook-muur dat je op zoek bent naar een job en specifieer wat jouw vakgebied is. Voeg in je statusupdate eveneens een korte omschrijving van jezelf toe. Vraag vervolgens aan je vrienden je statusupdate zoveel mogelijk te delen op hun Facebook muur. Zo creëer je een perpetuum-mobile-effect om snel aan je droomjob te raken.

Makkelijk zat

Like ook bedrijven of pagina’s die jouw professionele voorkeur hebben. Stel dat ze even komen piepen op je FB-pagina? Fantastisch. Ga ondertussen ook zelf actief op zoek op Facebook. Met de regelmaat van de klok flitsen er jobs voorbij. Soms moet je even naar de Facebook pagina(‘s) van je droombedrijven surfen om daar te checken of er openstaande vacatures zijn. Met tussenpozen vind je die jobs op hun Facebook-muur. Er zijn bedrijven die het op Facebook nog serieuzer aanpakken en links op de bedrijfspagina zelfs een menu-item ‘Jobs’ hebben voorzien. Makkelijk zat, toch?

Pascal Dewulf